Dodik: U Srebrenici se nije dogodio genocid nego pokolj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je posjetio Srebrenicu.
Još jedanput je zanijekao genocid koji su ondje počinile snage bosanskih Srba i izazvao oštru reakciju bošnjačke vlasti u tome gradu, koja je prekjučer najavila referendum o izlasku Srebrenice iz Republike Srpske.

Srebrenica je, i događaji u Srebrenici, što se toga tiče, za mene i za Republiku Srpsku nije genocid. I to je jedna planirana špekulativna priča od samog početka. Dakle, Srebrenica je, i to vi svi bolje znate nego ja, ja ću samo reći nekoliko stvari, očigledno žrtvovana od strane Alije Izetbegovića koji nije našao ni za shodno da tri godine tog svog života nakon rata, nekoliko godina nijednom poseti Srebrenicu na tom planu, izjavio je Dodik.

Prema Dodiku, Srebrenica tek 2000. naglo postaje međunarodno opipljiv problem, pri čemu je smetnuo s uma činjenicu da se NATO odmah nakon pada te enklave odlučio napasti položaje srpskih snaga u BiH, kako bi spriječio da se genocid ponovi drugdje.

Dodik je pozvao građane da ne reagiraju na prekjučerašnju najavu referenduma o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske, kojoj je prema Daytonskom sporazumu pripala. Općinski odbor bošnjačke stranke SDA nije dugo oklijevao s odgovorom.

Građani su podijeljeni. Za Bošnjake, Dodik je odavno persona non grata, a Srbi ga dočekuju raširenih ruku. Iako uporno relativizira zločin u kojemu je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, zločina koji je za njega i Republiku Srpsku tek pokolj, a za Haški sud i cijeli svijet jasno i nedvosmisleno – genocid.

hrt/hia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *