RUJANSKI IZBORI: Isteklo vrijeme za predaju listi, DIP će danas objaviti tko se kandidirao

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na konferenciji za novinare koja će se održati u 17 sati sve pravovaljano predložene kandidacijske liste, odnosno kandidature kao i zbirne liste svih pravovaljano predloženih kandidacijskih lista u I. do XI. izbornoj jedinici i liste kandidata u XII. izbornoj jedinici za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Inače je Državno izborno povjerenstvo (DIP) za prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati 11. rujna zaprimilo je više listi nego u studenom prošle godine, potvrdili su u nedjelju u Povjerenstvu. Do subote u ponoć, kada je istekao rok za kandidiranje, Povjerenstvu je predano 177 listi, 11 više nego u studenom kada ih je bilo 166.

Najviše lista prijavljeno za 1. izbornu jedinicu

Stranka blokiranih i Mehmed Zahirović, kandidat za zastupnika romske nacionalne manjine, među posljednjima su došli DIP-u predati kandidature. Najviše je listi prijavljeno za 1. izbornu jedinicu, njih 19, a najmanje za devetu, ‘svega’ dvanaest.  Za 11. jednicu gdje tri saborska zastupnika bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, predano je 14 izbornih listi.

U odnosu na lanjske izbore manji je broj kandidatura za 12. jedinicu u kojoj zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina, lani ih je bilo 34, ove godine 26.

Nepravilnosti u proteklih 14 dana, koliko su se kandidature mogle podnositi, nije bilo, rekla je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić, ‘otkrivajući’ razliku između prošlogodišnjih i ovogodišnjih kandidatura. Prošle je godine glavnina listi, čak 125 od 166, predana posljednjeg dana, ove je godine ‘udaran’ bio predzadnji, kada je zaprimljeno dvostruko više listi nego lani.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *