EU 

Prijedlog njemačke središnje banke: Odlazak Nijemaca u mirovinu sa 69 godina

Ako bude prihvaćen prijedlog njemačke središnje banke, Nijemci će morati raditi do 69. godine, dok sada rade do 65., jer bi se mirovinski sustav za nekoliko desetljeća mogao naći u problemima.

Te promjene bi se trebale uvesti do 2060. godine jer, u protivnom, ističu iz središnje banke, postoji mogućnost da se i Njemačka suoči s problemom vezanim uz isplatu mirovinskih obveza.

Ističe se, naime, kako je njemački mirovinski sustav trenutačno na zdravim temeljima, ali i da bi to moglo doći u pitanje u nekoliko sljedećih desetljeća.
Promjene su neizbježne kako bi se zadržao postojeći siguran mirovinski sustav, ističe se u redovitom mjesečnom izvješću Bundesbanke.

S druge strane, vladin glasnogovornik Steffen Seibert ističe kako njemačka vlada ostaje pri odluci o umirovljenju u dobi od 67 godina. Umirovljenje u dobi od 67 godina razumna je i nužna mjera, s obzirom na demografski razvoj u Njemačkoj. Stoga će se implementacija te mjere provesti kako je dogovoreno, korak po korak, kazao je Seibert.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *