RUJANSKI IZBORI: HDZ predstavio novi gospodarski program, evo što obečava.

HDZ predstvio svoj novi gospodarski program za rujanske izbore pod sloganom “Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost”.

Temelji se na podlozi studije Ifo instituta a izradio ga je HDZ-ov tim gospodarskih i stručnjaka za EU fondove predvođen Ivanom Maletić, potpredsjednicom te stranke. HDZ-ov program na izborima prije nepunih godinu, temeljen na istoj studiji, bio je naslovljen “Pet plus”, a neka obećanja iz tog programa, poput 7500 kuna za svako novorođenče (što nije zaživjelo u pola godine Vlade HDZ-a i Mosta), mogu se pronaći i u novom programu HDZ-a.
Naglasak su stavili na gospodarski rast i radna mjesta, demografsku obnovu te na društvo pravednosti. Plan im je, kažu, i ostvarivanje gospodarskog rasta od 5% te otvaranje 180.000 radnih mjesta do 2020. godine.

Smanjenje PDV-a

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je rekao da je HDZ-ova ideja u drugoj godini mandata smanjiti aktualnu stopu PDV-a, koju je digla s 23 na 25 posto kukuriku koalicija, početkom 2018. godine. Nakon toga, rekao je Plenković do kraja mandata bi je spustili na 23 posto. “To smanjenje od jednog postotnog boda ukupno iznosi 1,6 milijardi kuna”, dodao je na pitanje kako s partnerima misli ispuniti obećanja.
Na pitanje hoće li to ići građanima u džepove ili će se trgovci to sebi zadržati šef HDZ-a je rekao: “Mi kanimo u Hrvatskoj kreirati novi gospodarski koncept, novo poslovno ozračje, novu pozitivnu atmosferu i pozitivan duh. Želimo isto tako projecirajući političku stabilnost što je bio ključni apsket mog političkog programa zato se ovaj program, zove ‘Vjerodostojno’ jer ja želim da ovaj HDZ bude vjerodostojan i s ljudima i s programima. I to je ono što je ključna poruka hrvatskoj javnosti u ovim izborima.”

Gospodarski rast od 5 posto do 2020.

Plenković je rekao da idu  s vrlo jasnim kalkulacijama da do 2020. godine imamo gospodarski rast od 5 posto. “Ove godine je gospodarski rast 2,5 posto. Došlo je već do smanjena duga, aktivnost i našeg aktualnog ministra financija su donijele određene rezultate. Mi kanimo podići i kreditni rejting koji je dva puta pio smanjen za vrijeme Kukuriku koalicije”, dodao je.

Na konstataciju voditelja da nije rastao ni za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, šef HDZ-a je rekao:  Za vrijeme SDP-ove Vlade pao je dva puta. Mi želimo doći do kvalitetnog kreditnog rejtinga, a ne biti u špekulativnom kreditnom rejtingu i na taj način će se smanjiti kamatne stope na naš dug. Smanjenje kamatne stope od samo 1 posto, to je već 3 milijarde kuna više u proračunu. Tu su mogućnosti za povećanje sredstava, ali ključna stvar je gospodarski rast.
Navodite i povećanje neoporezivog dijela plaće na 3750 kuna, smanjivanje najveće stope poreza na dohodak, rekao je voditelj i pitao Plenkovića postoji li procjena za koji broj radnika bi se plaće povećali i koji iznos je u pitanju, koliko milijardi?

“Naša ideja je da onaj neoporezivi dio koji je sada na 2600 kuna ode na 3700 kuna. Točne milijarde vam sada ne mogu reći ali ono što je ključno – mi ćemo ljudima tako ostaviti veću prosječnu neto plaću nego što je ona sada. Smanjivanje poreza na dohodak sa40 posto na 36 posto najviše stope je usmjereno na 20.000 kuna što je znatno dizanje praga od ovoga danas, omogućavamo ljudima koji razmišljaju o tome ostati u Hrvatskoj ili otići u EU da imaju razlog i poticaj da ostanu tu. To je dio cjelovite porezne reforme koju rade stručnjaci koja će zaokružiti i rasterećenje naših poduzetnika i povećati prihode naših građana u smislu dohotka”, rekao je Plenković.

180 000 novih radnih mjesta

HDZ najvažniji potez smatra otvaranje 180 000 radnih mjesta a kako će to i ostvariti pojasnila je Ivana Maletić.“U programu smo točno identificirali koji su točno razvojni potencijali RH, sektori u koje možemo i moramo uložiti, koji su to neiskorišteni potencijali koje moramo staviti u funkciju. Npr. najviše imamo poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji i stavljanjem toga u funkciju i pomoći, s pomoći malim poljoprivrednim organizacijama preko proizvođačkih poljoprivrednih centara, mislimo ojačati poljoprivrednu proizvodnju i kreirati novih 50.000 mjesta.
Reinustrijalizacijom namjerava se otvoriti 130 000 rdnih mjesta.
Prvi korak prema tome, kaže Maletić je izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu i omogućavanja da poljoprivredna zemljišta na brz i jednostavan način dobiju i mladi poljoprivrednici, npr. kao donaciju, neki na koncesiju, neki da idu dijelovi u prodaju, dakle točno izdefinirati kako resursi idu u funkciju
Jako puno prostora je u našim industrijskim granama za daljnji rast i razvoj. Točno su rekli svi zaposleni u industrijama što im fali – treba im brže rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, brže dobivanje dozvola i rješenja. To je ono što ćemo napraviti kroz promjene u javnom sektoru. Isto tako, trebaju im cjenovno dostupne sirovine, energenti, bolja prometna povezanost, obrazovana radna snaga u skladu s njihovim potrebama. To sve mijenjamo kako bismo potaknuli njihovo proširenje, modernizaciju, inovacije, posebno tehnološke, da bismo otvorili 65.000 mjesta (i u farmaciji, prehrambeno-prerađivačkoj, metalurškoj te drvnoj industriji, ICT…).”, kazala je Ivana Maletić. Maletić je rekla da rade i na cjelovitoj poreznoj reformi. “Smanjujemo porez na dohodak, dakle opterećenja direktno na plaću koja se odnosi na poslodavce”, dodala je.

Populacijska politika
Kada je riječ o populacijskoj politici, HDZ obećava delimitiranje rodiljskih i roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci rodiljskog dopusta, ali i zakon o pravima i statusu roditelja odgojitelja u obiteljima s četvero i više djece koji će imati pravo na plaću, naravno, dođe li HDZ na vlast i ispuni li svoje obećanje. Planiraju i osnivanje alimentacijskog fonda za djecu čiji roditelji ne plaćaju alimentaciju, pa bi brigu o naplati alimentacije preuzela država.

Usklađivanje mirovina

Kada je riječ o trećoj dobi, HDZ najavljuje nacionalnu mirovinu u visini 40 posto minimalne plaće za one koji ne mogu samostalno privređivati. Osiguranicima iz drugog stupa pak, najranije dvije godine prije odlaska u mirovinu, HDZ će, dođe li opet na vlast, omogućiti jednokratno, bez oporezivanja, podizanje 10 posto iznosa kapitalizirane štednje.

“Mi prije svega želimo usklađivanje mirovina, takozvanu indeksaciju, to je poznati švicarski model koji prati i rast BDP-a i rast cijena i želimo da prosječna mirovina bude otprilike 60 posto prosječne neto plaće. To je nemoguće u ovom trenutku, ali to je smjer u kojem mi želimo ići i na taj način želimo ostvariti poreznu reformu. Ono što smo govorili – prvi mirovinski stup, drugi mirovinski stup, jedan posto onoga što se danas izdvaja za doprinose iz prvog mirovinskog stupa prebaciti u drugi, na račune građana”, rekao je Plenković na pitanje o povećanju mirovina.

Na pitanje, možemo li reći koliko će stotina tisuća umirovljenika imati veće mirovine i kolike, Plenković je rekao: “Radile su se simulacije ali u ovom trenutku ne želim licitirati s milijardama kuna. To su vrlo precizni planovi koji idu za tim da prosječne mirovine budu usklađene ili da idu prema 60 posto prosječne plaće. Mi na mirovine izdvajamo 36 milijardi kuna, 20 milijardi je iz doprinosa, 16 milijardi je iz proračuna. To vam je iznos. Mi na ovaj način želimo ostaviti više novca ljudima u drugom stupu, da to mogu koristiti na kvalitetan način, kompenzirati ovaj 1 posto s gospodarskim rastom, s boljim kreditnim rejtingom i s ukupnom gospodarskom aktivnošću”, rekao je šef HDZ-a.

Briga o blokiranima

Večernji list dobio je HDZ-ov program na stotinjak stranica, koji će vrh stranke predstaviti danas u Muzeju Mimara, a koji je podijeljen u tri tematske cjeline – gospodarski rast i nova radna mjesta, demografska obnova i izgradnja institucija, društvo pravednosti – te 12 poglavlja. Premda su dijelovi tog programa već izašli u javnost, pa se zna da HDZ obećava 180.000 novih radnih mjesta, smanjenje PDV-a na 24 posto u drugoj te na 23 posto u zadnjoj godini mandata, povećanje neoporezivog dijela dohotka na 3750 kuna, što će rezultirati povećanjem plaća, ali i gubitkom prihoda lokalnim zajednicama što HDZ kani nadomjestiti prihodima od poreza na promet nekretnine (koji obećavaju smanjiti s pet na četiri posto), kredite mladima do 350.000 kuna za pokretanje vlastitog posla, program sadrži još “nepoznatih” obećanja. Tako HDZ obećava da će voditi posebnu brigu o blokiranim građanima (kojih ima oko 330.000) tako da će, formiraju li opet vlast, otpisati njihove dugove državi, lokalnim jedinicama te komunalnim i državnim poduzećima do iznosa glavnice duga u visini jedne prosječne plaće uvećane za sve kamate. Također, najavljuju da će izmjenama ovršnog zakona zabraniti ovrhu nad jedinom nekretninom, ali i povećati dio plaće koji se izuzima iz ovrhe. HDZ-ov program predviđa i smanjivanje naknada za provođenje ovršnih postupaka.

– Omogućit ćemo dužniku da ravnopravno sudjeluje u postupku ovrhe te iznese sve činjenice koje mu idu u prilog s ciljem postizanja dogovora o rješavanju duga prije pokretanja ovrhe – piše u izbornom programu HDZ-a. Kao i da će uvesti moratorij na ovrhe građana dužnika RBA zadruga dok se sudski ne riješi problem ilegalnog poslovanja i ilegalne promjene kreditnih uvjeta tih zadruga.

Konverzija kredita iz švicarskog franka u eure jest i ostat će završen postupak za građane RH. Pripremit ćemo detaljnu analizu i kvalitetnom argumentacijom obrazložiti hrvatsku poziciju pred domaćim i međunarodnim tijelima (sudovi i arbitraže), a izmjenama zakona onemogućit ćemo uporabu valutne klauzule kod dugoročnih stambenih kredita u onim valutama uz koje nije vezana domaća monetarna politika – napisali su HDZ-ovi ekonomski stručnjaci. Biračko tijelo blokiranih, kao i onih zaduženih u švicarskim francima (prije konverzije) čini gotovo 400.000 ljudi, a budući da se Živi zid udružio s Udrugom Franak, ne čudi da je i HDZ, kao i Most, pripremio obećanja i za taj pozamašni dio biračkog tijela. HDZ je osmislio i in-work naknade, što znači da bi se, umjesto dosadašnjeg modela ukidanja prava na naknadu za nezaposlene i sl. u slučaju ostvarivanja dohotka, naknada mogla u potpunosti ili djelomično zadržati, ovisno o ostvarenoj visini dohotka.

‘Bit će nepopularnih mjera’

Rekao je Plenković da će biti puno nepopularnih mjera. “Mi idemo za tim da povećamo gospodarski rast da sve ono što se tiče, primjerice, reforme državne uprave, da ne govorim otkazima, nego da govorim o tome da javna uprava bude kvalitetan servis građanima”, dodao je.

Na pitanje zašto je političarima uvijek nezgodno reći – da, bit će i otkaza za one koji su neradnici, Plenković je rekao da je naše radno zakonodavstvo je vrlo jasno što se toga tiče. “Imate model flex sigurnosti koji je nastao u skandinavskim zemljama gdje je konjkutura na tržištu rada takva da je puno lakše naći novi posao, a puno teže na jugu Europe kad ostanete bez posla, naći drugi. Dakle to jedan klasični model”, rekao je.

Na pitanje je li otpuštanje zadnja linija Plenković je istaknuo: “Ako postoje slučajevi onih koji ne ispunjavaju svoje radne obveze, ako su prekršili zakon, naravno da oni mogu doživjeti otpust i to je ono što je danas bitno. Ono što ja želim reći – mi cijenimo ljude koji rade u državnoj upravi bez obzira o kom segmentu javne uprave, na nacionalnoj ili županijskoj ili lokalnoj razini. Ali da učinkovitost rada javne uprave mora biti puno veća nego što je danas. Da budu uslužni i građanima i poduzetnicima i stranim ulagačima”.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *