Tri strane usuglasile ustroj mehnizma koordinacije odnosa s Europskom unijom

Čelnici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlada Federacije BiH i Republike Srpske postigli su u srijedu konačnu suglasnost oko ustroja mehnizma koordinacije odnosa s Europskom unijom čime bi trebale biti otklonjene napetosti koje su se pojavile u odnosima najveće bošnjačke i hrvatske političke stranke u toj zemlji.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Danis Zvizdić nakon sastanka u Sarajevu potvrdio je novinarima kako je postignuta puna suglasnost o načinu na  koji će BiH ubuduće donositi odluke u procesu pregovora s EU-om čime je stavljena točna na višegodišnje međustranačke prijepore o tom pitanju.

“Tekst mehanizma koordinacije finaliziran je u cijelosti. To je rezultat zajedničkog rada Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada kao i drugih sudionika u procesu njegovog donošenja. Hvala svima, kao i liderima političkih stranaka na potpori ovom procesu”, kazao je Zvizdić.

Istaknuo je kako je dogovor pokazatelj da je u BiH moguće postići konsenzus o važnim pitanjima te kako je sada jasno da svi u zemlji podupiru nastavak procesa europskih integracija.

U pregovorima vođenim u srijedu uz Zvizdića su sudjelovali njegovi zamjenici u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) i Mirko Šarović (Srpska demokratska stranka) te premijeri FBiH Fadil Novalić (Stranka demokratske akcije ) i RS Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata).

SNSD kojemu je na čelu Milorad Dodik je dugo bio zapreka usvajanju mehanizma koordinacije jer su u toj stranci inzistirali na entitetskom pravu veta na donošenje odluka. Cvijanović je u srijedu kazala kako je sigurna da postignuti dogovor znači uspostavu mehanizma koji će dobro funkcionirati.

Potkraj srpnja u izravnim su pregovorima taj problem pokušali rješiti Dodik i predsjednik SDA Bakir Izetbegović no to je izazvalo nezadovoljstvo hrvatske strane.

HDZ BiH je zamjerio to što njih dvojica u proces donošenja odluka nisu uvrstili županije unutar Federacije BiH što je sada ispravljeno pa je i hrvatska strana tako prihvatila ponuđena rješenja.

Ostalo je još da mehanizam koordinacije i formlano prihvate Vijeće ministara BiH teentitetske vlade što se očekuje narednog tjedna.

Time bi se stvorili uvjeti da tijela Europske unije otvore proces razmatranja kandidature BiH za odobravanje statusa kandidata za punopravno članstvo.

Ukoliko bi iz Bruxellesa za to tijekom jeseni stiglo “zelelo svjetlo” BiH se kandidatskom statusu može nadati do kraja 2017.

Među državama regije koje su izvan EU uz BiH jedino još Kosovo nema status kandidata za članstvo.

vezana objava:
MEHANIZAM KOORDINACIJE: Dodik odgovorio na prigovor Čovića, u Mehanizam treba uvrstiti sve što predlože Hrvati

Izetbegović i Dodik postigli dogovor s EU bez prisustva hrvatskog predstvnika

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *