Uhićen odbjegli pripadnik ISIL-a koji je sudjelovao u vatrenom okršaju u selu Ošve kod Maglaja

Radikalni islamist Adem Karamuja, osumnjičen da se borio u džihadističkoj skupini tzv. Islamskoj državi (IS), uhićen je nakon 13 dana u bijegu. Podsjetimo Karamuja je u selu Ošve kod Maglaja poznatom kao sjedištu radikalnih islamista nakon skubu s mjesnim vehabijama ,onečistio vodu i ispalio hitac jer su mu zabranili koristiti vodovod, pobjegao u šumu.

Karamuja se, prema navodima medija, skrivao u šumi nedaleko od naselja Ošve, a policiji se sam predao. Policija će provesti kriminalističku obradu nakon čega će  biti izručen nadležnom Državnom odvjetništvu koje će odlučiti o određivanju pritvora.

Karamuju vlasti BiH sumnjiče da se borio u redovima tzv. IS-a u Siriji, nakon čega se vratio u BiH. Ošve su jedna je od najpoznatijih zatvorenih selefijskih zajednica u BiH koje ne prihvaćaju državne zakone i nadležnost Islamske zajednice u toj zemlji.

Sukob vehabija

U selu Ošve kod Maglaja, za koji se neslužbeno tvrdi da je najveće regrutacijsko središte boraca tzv. Islamske države u Bosni i Hercegovini, dogodio se vatreni okršaj vehabija.

U selu vlada višednevni sukob mještana zbog dugogodišnjeg spora o korištenju lokalnog vodovoda. Jedan radikalni islamist Jasmin Batanović je uhićen potvrđeno je iz  MUP-a ZDŽ  dok je drugi sudionik izgreda,navodno radi se o borcu takozvane Islamske državekoji se u BiH vratio nakon rata u Siriji, u bijegu.

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojska županija (MUP ZDŽ) tragaju za jednom osobom iz Ošvi nakon sukoba u ovom maglajskom selu. Za Klix.ba kazala glasnogovornica ministarstva Aldina Ahmić, u Ošvama je prije nekoliko dana došlo do konflikta između nekoliko mještana, a koji je posljedica dugogodišnjeg spora o korištenju lokalnog vodovoda. “Osoba koja je trebala biti skinuta s korištenja vodovoda je prema prijavi mještana ispalila dva metka, a nakon toga je ubacivanjem pogonskog goriva zamutila bazen u kojem se nalazila pitka voda za mještane”, kazala je Alida.

Policija trenutno vrši uviđaj na terenu , u potrazi je za  Ademom Karamujem koji je navodno pobjegao u šume nedaleko od sela Ošve.
Prema pisanju klix.ba Karamuj je osumnjičen da je sudjelovao na sirijskim ratištima pod okriljem organizacije IDIL.  Uhićivan je u okviru akcije Damask 2014. godine a Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je protiv njega i još 11 osoba podiglo optužnicu da su postali članovi organizirane terorističke skupine i da su protuzakonito sudjelovali u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka.

Prema potvrđenim policijskim izvorima, najmanje trojica pripadnika selefijskog pokreta odmetnula su se u šume kod sela Ošve kod Maglaja, piše Dnevni avaz. Selefije su naoružane i opasne, a među njima se nalaze i pripadnici Islamske države koji su se nedavno vratili iz Sirije.  Poznat je identitet selefija koji su se sukobili. Među njima se nalazi i Muhamed Tutmić, bivši pripadnik Islamske države koji je već uhićivan i optužen zbog terorizma, Adem Karamuja i Jasmin Batanović.

vezana objava Ekstremisti Islamske države tajno kupuju zemlju u sjevernoj Bosni , stvaraju svoje uporište za napade na EU

vecernji.ba/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *