U NP Paklenica preuređena Titova pećina- Podzemni grad otvorena za posjetitelje

U Nacionalnom parku Paklenica preuređena je Titova pećina i svečano je otvoren moderni posjetiteljski centar Podzemni grad Paklenice uređen u podzemnim tunelima koje je vojska, u kanjonu Paklenice, počela graditi još 1950.

U okviru upravo završene, druge faze projekta vrijedne 9,5 milijuna kuna dovršena je glavnina objekta u površini oko 1100 četvornih metara te će za posjetitelje biti otvorena glavna multimedijska dvorana s umjetnom stijenom za penjanje, suvenirnica, info pult, prostor za Hrvatsku gorsku službu spašavanja te svi pristupni i evakuacijski hodnici, navodi se u priopćenju.

Uređenje posjetiteljskog centra financirano je s 80% sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je ostatak osigurao NP Paklenica.
U prethodnoj fazi  uloženo je još oko 20 milijuna kuna u radove na statičkim učvršćivanjima objekta, probijanju novih evakuacijskih tunela te ostalim zahvatima.

Uređenje podzemnih tunela u moderni posjetiteljski centar najveći je i najvažniji koji je realiziran u NP Paklenica. Riječ je o atrakciji koja će na najbolji način svim posjetiteljima prezentirati vrijednosti parka. Osim što se znatno povećava ponuda parka, taj projekt, kao i svi ostali realizirani u parku, upravi omogućuju kvalitetnije upravljanje tim zaštićenim područjem. Ujedno se doprinosi održivom razvoju cijelog područja, posebice novim turističkim uslugama i sadržajima,  rekao je prilikom otvorenja ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

hrt/hia
foto:scerenshoot youtoobe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *