Hrvatska se bliži svom turističkom rekordu, već je ostvareno 65 milijuna noćenja

Hrvatska je blizu turističkog rekorda, već je ostvareno 65 milijuna noćenja. Samo prošlog je vikenda u Hrvatsku došlo 423 tisuće turista koji su ostvarili gotovo 2,6 milijuna noćenja, doznaje se iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ). “Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima sezone, pogotovo kolovozom u kojem je do 21. kolovoza ostvareno više od 21 milijun noćenja, a od početka ove godine više od 65 milijuna noćenja”, ističe direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Naglašava da najave organizatora putovanja te davatelja smještaja govore o vrlo dobroj posezonskoj prodaji, pa se pozitivne brojke očekuju i u rujnu te ostatku godine.

Od ukupnog broja turista koji su u Hrvatsku došli proteklog vikenda, podaci iz HTZ-ova sustava eVisitor pokazuju da su 95 posto bili stranci. Njih 402,4 tisuća ostvarilo je 88,4 posto ukupnih noćenja ili 2,3 milijuna. Domaćih turista bilo je blizu 20,5 tisuća, a njihovih noćenja 271,7 tisuća, čime su zauzeli treće mjesto po ostvarenim noćenjima. Ispred njih su Nijemci koji su s 572,7 tisuća noćenja u proteklom vikendu bili na prvom mjestu, dok su na drugom Talijani sa 318 tisuća noćenja.

U Istru je proteklog vikenda došlo 117,7 tisuća turista koji su ostvarili gotovo 730 tisuća noćenja. Kvarner je drugi s 83,3 tisuće dolazaka i 536,1 tisućom noćenja, treća je Splitsko-dalmatinska županija sa 78,3 tisuće turista i oko 470 tisuća noćenja, dok je gotovo dvostruko manje turista, 39,5 tisuća i oko 130 tisuća noćenja manje ili 337 tisuća, za vikend bilo na području Zadarske županije.

Po gradovima/mjestima, među top deset odredišta čak šest je u Istri, a prvi je Rovinj s 96,6 tisuća noćenja, koji se takvom pozicijom ‘hvali’ cijelo ljeto. Medulin je drugi s 82,4 tisuće noćenja, a Poreč treći sa 81,1 tisućom. Prema vrstama smještajnih objekata, daleko najviše noćenja u tri dana proteklog vikenda, nešto malo više od milijun, bilo je u objektima u domaćinstvu, dok su na drugom mjestu kampovi s oko 537 tisuća noćenja, a treći hoteli sa oko 460 tisuća noćenja. Po podacima iz eVisitora, najviše noćenja u hotelima imali su Poreč, Dubrovnik, Umag, Rovinj i Labin, dok su to u kampovima Funtana, Rovinj, Tar-Vabriga, Medulin i Mali Lošinj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *