Obljetnica mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića (1920-1947)

U mjestu Lanišće u Istri, mjestu pogibije, u utorak 23.kolovoza će se obilježit  obljetnica mučenička smrt blaženoga Miroslava Bulešića.

Program obilježavanja započet će svečanom Laniškom večernjom, u predvečerje uoči obljetnice u 18 sati. Na samu obljetnicu mučeništva, u srijedu 23.kolovoza, svečano misno slavlje u laniškoj župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, počet će u 10 sati, a predvodit će ga laniški župnik i dekan Buzetskog dekanata preč. Dalibor Pilekić.

U Svetvinčentu, rodnoj župi Blaženika, središnje biskupijsko obilježavanje obljetnice mučeništva bit će u srijedu, 24. kolovoza. Svečano koncelebrirano misno slavlje s početkom u 18 sati predvodit će vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, mons. Jure Bogdan, dosadašnji rimski postulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića. Župa Navještenja Marijina u Svetvinčentu organizira trodnevnu duhovnu pripravu uoči blagdana, od 21. do 23. kolovoza, koju će svakoga dana, s početkom u 19 sati predvoditi fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor u Samoboru. (Plakat glede događaja u Svetvinčentu se nalazi u privitku.) U crkvi bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu, jedinoj crkvi posvećenoj našem Blaženiku na području Porečke i Pulske biskupije, na blagdan blaženikabit će dva misna slavlja, misa poldanica u 11 sati, te večernja misa u 20.30 sati.  (C. B. G.)

Bulešić je rođen u Istri mjesto Čabrunići 13.svibnja 1920.dgodine. Umro je mučeničkom smrću 24.kolovoza 1947 godine u Lanišću u Istri.  Proglašen je blaženikom 28.rujna 2013.

Za vrijeme drugog svjetskog rata 1943.godine postao je svećenik. Za vrijeme službovanja u župama je pomagao svima koji su tražili njegovu pomoć. No ipak je primao prijetnje s raznih strana pa je u svom dnevniku zapisao: “Moj život Ti sasvim darujem za svoje stado… Želim umrijeti za Slavu Božju i spasenje duše svoje i duša svojih vjernika.” Usprkos nazočnosti talijanske i njemačke vojske, počeo je matične knjige (krštenih, umrlih, vjenčanih) voditi na hrvatskom jeziku.
 Protivnici vjere su ga napadali, ali nije htio pobjeći u Italiju: ”Ako me ubiju, ubit će me za Boga i vjeru.”

Mučenička smrt
23. kolovoza 1947.godine nakon što komunističke pristalice nisu uspjele spriječiti krizmu u Buzetu (izgrednici su onemogućili obred u župnoj crkvi u Buzetu, ali su krizmanici i kumovi prema uputi svećenika otišli u crkvu u obližnjem selu Črnici), došli su naredni dan pred župnu kuću u obližnjem Lanišću, opet pokušavajući spriječiti krizmu.

Mještani Lanišća su složno čuvali crkvu i svećenike u Lanišću, sve dok nije došla Narodna milicija; potom su se razišli kući držeći da neće biti daljnjih nereda. Kada je župnik Cek otvorio vrata župnog dvora komandiru milicije, upali su pred očima milicajaca i njihovog komandira napadači u župni dvor, pretukli nasmrt mons. Ukmara (tek je liječnik – mrtvozornik prepoznao da svećenik još diše), te brutalno pretukli i naposljetku nožem zaklali (ubodom u grlo) Miroslava Bulešića. Krv Miroslava Bulešića prskala je po zidu župnog ureda u kojem je on ubijen, te je tekla sve do predsoblja lanišnog župnog ureda.

Nije dopušteno da bude pokopan u svojoj rodnoj župi u Svetvinčentu, nego je pokopan u Lanišću. Tek će 1958. njegovo tijelo je prenesno na groblje u Svetvinčenat, a 2003. godine u posebnu kriptu u zidu župne crkve u Svetvinčentu. Počinitelji zločina i inicijatori ubojstva su dobili smiješno male kazne – i to za banalno kazneno djelo protiv javnog reda i mira, za razliku od osoba koje su pokušale spriječiti zločin, koje su dobile višegodišnje zatvorske kazne. Lanišćanski župnik Cek, koji nikoga nije fizički udario, osuđen je na šest i pol godina zatvora.  Tadašnji je papinski nuncij Joseph Harley rekao: ”Vi ste više dobili smrću tog mladog svećenika, nego li ste izgubili, jer ste dobili blaženika i mučenika.” (izvor: wikipedia )

glasistre.hr/hia
foto: glasistre

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *