Plansko naseljavanje Arapa radi promjene strukture stanovništva u BiH

Mnogi strani državljani (mudžahedini) dovedeni su u ratu u BiH kako bi pomogli bošnjačkoj vojsci. Mislilo se, otići će nakon rata. Ostali su i nastavili i u miru ratovati, nekim drugim sredstvima. Godinama su nametali svoje vjerske i druge običaje koji se nikada nisu prakticirali u BiH.

U dva desetljeća nakon rata znatno su promijenili sliku u BiH i o njoj. Nekako sumnjivo, potiho kao mudžahedini u ratu, tako sada u miru u BiH stižu neki drugi strani državljani. Namjere su im slične. Kupiti zemljište i (ne)legalno ostati. Plan je, kako tvrde neki, naseliti 500 000 Arapa u BiH. Danas su oni glavni kupci nekretnina u Sarajevu i drugim gradovima, a nekoliko investitora za njih gradi milijarde eura vrijedna naselja.
U glavnom gradu BiH su najveće i najprepoznatljivije građevine upravo arapska zdanja. Idući mjesec postavljaju kamen temeljac za novo naselje na Bjelašnici kod Sarajeva, vrijedno više od dvije milijarde eura. Na Ilidži kod Sarajeva su čak bez natječaja Kuvajćanima prodali atraktivno zemljište uz poznato izletište Vrelo Bosne. Krši se zakon koji ne dopušta prodaju nekretnina državljanima zemalja koje ne daju isto pravo bh. građanima. Kuvajt, Bahrein i UAE su upravo takve zemlje.

Bošnjačka politika tu pojavu pravda privlačenjem stranih turista i investitora, skrivajući kako su upravo pravo na dugotrajni boravak u BiH, osnivanje (fiktivnih) tvrtki i kupnja nekretnina put za stjecanje bh. državljanstva. Baš kao što su to nekada ostvarili mnogi mudžahedini.

Zbog svega toga, treba voditi računa o posljedicama promjena demografske strukture za ukupne odnose u BiH. Prvi poslijeratni popis pokazao je koliko je taj unutarnji omjer brojnosti naroda i vjeroispovijesti bitan za stabilnost zemlje i društva. Ako se nastavi naseljavanje državljana arapskih zemalja u BiH, taj omjer bit će narušen.

Na sljedećem bi popisu Arapa moglo biti više nego Hrvata pa i Srba. Nakon toga bi oni mogli tražiti konstitutivnost i sudjelovanje u bh. vlasti. BiH svakim danom sve manje nalikuje na ono što se je nekada bila. Na njezinim ulicama sve je više neobično odjevenih stranaca. Domicilno stanovništvo, nakon arapskih brojeva, uči i arapsko pismo. Koliko god šeici BiH činili bogatijom, toliko je ona kulturološki siromašnija i opasnija. Nelegalno naseljavanje Arapa je zapravo svojevrsna agresija na BiH. I osvajanje teritorija. Kupnju i naseljavanje zemlje doživljavaju prijetnjom osobito oni kojima novi stanari nisu “braća”. Zato moraju konačno odgovarati ideolozi nelegalnog planskog naseljavanja stranih državljana i u ratu i miru. Jer, ono u konačnici ima za cilj plansko iseljavanje domaćeg stanovništva.
Hrvati i Srbi već Arapima masovno prodaju zemljišta. I odlaze. BiH dobiva nove stanare. Egzotične kulture “Bliskog istoka” i čudne politike “Divljeg zapada” državu svakim danom čine sve više nepoželjnim mjestom za život njezinih domicilnih stanovnika (Jozo Pavković)

Kupuju li Arapi ilegalno zemljišta u BiH?

“Postoji mnogo fiktivnih tvrtki koje stranci registriraju putem punomoći date građanima BiH”, kaže za Klix.ba Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, dodajući kako mnogi od vlasnika tih tvrtki nisu nikada ni ušli u BiH.

Početni kapital za osnivanje tvrtke iznosi 2000 KM (konvertibilnih maraka). Većina tih tvrtki osnovana je u svrhu prodaje i kupovine nekretnina.Uvidom u ZK izvadak pojedinih tvrtki uočava se kako su kupovale nekretnine u vrijednosti čak od 500-600 tisuća KM.

Uvidom u ZK izvadak ustanovljeno je da postoji 355 nekretnina koje su kupili strani državljana, kupovina je izvršena posredstvom 51 pravne osobe. “To znači da su nelegalno došli u posjed tih nekretnina te da je došlo do krivičnog djela utaje poreza i pranja novca”, kaže Ujić za klix.ba.

Naime, prema postojećim BiH zakonima, strane fizičke osobe ne mogu kupovati nekretnine u BiH.  Stoga osnivaju tvrtke
u BiH kako bi ih mogli kupovati. Do sada je Služba za poslove sa strancima uz odobrenja viših institucija pregledala 108 tvrtki, samo ih tridesetak radi legalno imaju radnike i plaćaju poreze. Vlasnici većine od ovih 108 firmi su Kuvajćani.

Služba je u posljednja tri mjeseca održala nekoliko sastanaka s Poreznom upravom i oni surađuju kada je riječ o traženju zabrane izlaska iz zemlje stranca koji je osumnjičen za krivična djela utaje poreza i pranja novca, sve dok se taj novac ne naplati. “Služba i dalje obavlja svoj posao, inspektori djeluju operativno na terenu, a sve aktivnosti koje ne budu sukladne  zakonu bit će proslijeđene za rješavanje kod nadležnih organa.

Jozo Pavković za vacernji.ba/klix.ba / hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *