Akcija “Daylight” : Razbijen pedofilski lanac, privedeno 75 osoba a među njima je i jedan Hrvat

Europske policijeje u akciji “Daylight” uhitile su 75 osoba u 28 zemalja u Europi zbog njihove navodne umiješanosti u distribuciju dječje pornografije na internetu, priopćio je danas Europol.

 Operacija “Daylight” počela je nakon što su dobivene informacije iz Švicarske o velikoj mreži kriminalaca koji su distribuirali snimke seksualnog iskorištavanja maloljetnika.

“Istraga je trajala više od godinu dana”, rekla je glasnogovornica Europola Claire Georges, a potom su informacije o osumnjičenima proslijeđene u 26 zemalja širom Europe kao i u Norvešku i Švedsku.

Uhićeni su mahom osobe iznad 50 godina, dok su žrtve različitih dobi ali se primjećuje da su sve češći slučajevi spolnog zlostavljanja djece mlađe od 18 mjeseci.

Talijanska policija u odvojenom priopćenju rekla je da su uhićene osobe bile potpuno nepoznate policiji i “izvan svake sumnje”. Istraga je još u tijeku i mogu se očekivati nova uhićenja širom Europe.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je objavilo da su u zajedničkoj europskoj akciji sudjelovali i hrvatski policajci. “U Hrvatskoj je provedeno kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom kod kojeg je pronađena velika količina sadržaja koji prikazuju seksualno iskorištavanje i zlostavljanje djece (više od 300 GB fotografija i video zapisa). Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava”, stoji u priopćenju MUP-a.

vecernji.hr/hia
foto:ilustracija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *