Buknuo požar na nepristupačnom području Biokova

Požar koji je u utorak iza 18 sati bukno na teško pristupačnom terenu na predjelu Borovac nedaleko vrha Šibenik na Biokovu i dalje se širi pa je prema vrhu Sveti Jure u srijedu ujutro oko pet sati krenulo iz Makarske 36 vatrogasaca i 10 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

Oni bi nakon dolaska ispod tog najvišeg biokovskog vrha, trebali krenuti prema požarištu do kojega će im biti potrebno do tri sata hoda, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine piše jutarnji.hr

“Nakon što se razdani, a na Biokovu se vjetar smiri ili ne bude vjetra, očekuje se pomoć zračnih snaga jer požar bukti na teško pristupačnom biokovskom terenu na kojemu je vatru teško gasiti bez pomoći iz zraka”, dodao je Glavina.

Više požara na šibenskom području

Svi požari koji su u ponedjeljak buknuli na šibenskom području pod kontrolom su i više nema ugroze za stambene objekte, ni u Brodarici, ni u Žaboriću. Doista je bio ovo najteži i najopasniji dan ovoga ljeta – kazao je za Jutarnji nešto u utorak iza 19 sati Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Nakon ‘vatrenog ponedjeljka’, kada je na različitim lokacijama tijekom dana buknulo devet požara, mislilo se da je to najteži i najgori dan za šibenske vatrogasce u ovoj požarnoj sezoni. Međutim, uslijedio je još ‘vatreniji utorak’ i nove bitke iscrpljenih i na izmaku snaga šibenskih vatrogasaca s još opasnijim požarima, koji su potpomognuti jakom burom gutale borove šume, maslinike, vinograde te prijetili kućama na samoj obali. Najdramatičnije je bilo u turističkom i vikend naselju Žaborići, poznatom po brojnim vilama s apartmanima, a u kojemu je vatrena neman zašla među kuće i došla sve do tamošnje pješčane plaže.

Nadljudskim naporima vatrogasaca, svi stambeni objekti su obranjeni, a nije bilo ni druge materijalne štete jer su brojni strani turisti, koji ljetuju u Žaboriću, svoje automobile izmjestili na sigurna mjesta. Ovaj požar, inače, izbio je nešto prije 14 sati na predjelu Jadrtovca te se nošen jakim vjetrom prebacio preko Jadranske magistrale i ‘ušao’ u Žaboriće.

U gašenje požara bilo je uključeno stotinjak gasitelja s 30 vatrogasnih vozila, a iz zraka su djelovala tri kanadera i dva air-traktora. Nakon što je lokaliziran ovaj žaborićki požar, sve raspoložive zemaljske i zračne vatrogasne snage prebacile su se na područje susjedne Brodarice, šibenskog prigradskog naselja.

Ovaj požar krenuo je iz predjela Mučići, gotovo u isto vrijeme kao i onaj iz Jadrtovca, te je unatoč višesatnom djelovanju zračnih snaga došao nadomak prvih kuća Brodarice, zahvativši tamošnji brežuljak guste borove šume u blizini predjela Luše i zaprijetio tamošnjim stambenim objektima. No, dobro organiziranom obranom šibenskih vatrogasaca i pripadnika svih primorskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, kojima su u pomoć u predvečerje pristigli i gasitelji iz splitske Državne interventne postroje, te uz djelovanje zračnih snaga, sve kuće su obranjene.

galerija slika jutarnjeg lista

Pored dva dramatična požara na šibenskom priobalju, ‘vatreni utorak’ započeo je velikim šumskim požarom ujutro oko 10 sati, koji je krenuo iz zaseoka Skočići na Lozovcu, u blizini ulaza u Nacionalni park Krka te se uz jaku buru širio južno prema Bilicama. Uz djelovanje triju kanadera i 30 gasitelja s deset vatrogasnih vozila, vatrena stihija obuzdana je za manje od tri sata, a opožareno je pet hektara borove šume.
Tijekom ‘vatrene kataklizme’ izbila su i dva požara kod vojarne Bribirskih knezova, uz cestu između Zablaća i Šibenika, a gorjelo je i kod Mrdakovice u zaleđu Vodica, kao i na Miljevcima.
jutarnji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *