Humana gesta roditelja, organe svoje preminule djevojčice donirali i spasili tri druga života

U nedjelju pijani vozač teško je ozlijedio  6-godišnju djevojčicu iz Tomislavgrada koja je kasnije premunula u splitskoj bolnici. Shrvani roditelji i u teškoj boli su imali snage i donirali su organe. Tim liječnika iz zagrebačke bolnice Merkur na čelu s doktorom Dankom Mikulićem, u noći je s ponedjeljka na utorak otputovao u Split kako bi eksplantirali organe i dovezli ih u Zagreb i ugradili pacijentima koji ih prijeko trebaju.

Tijekom transplantacijskog maratona u Merkuru životom jedne djevojčice spašena su druga tri- dva u Hrvatskoj i jedan u inozemstvu. Ovakva roditeljska hrabrost i nesebičnost u trenucima najveće tuge, kažu liječnici, ne viđa se često.

– Kolega Kocman je u jednoj sali transplantirao jetru jednom pacijentu, a u drugoj sali smo napravili transplantaciju bubrega i gušterače kod jednog našeg mladog pacijenta, koji boluje od dijabetesa tipa 1, rekao je transplantacijski kirurg Stipislav Jadrijević.

Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić obitelji poginule 6-godišnjakinje izrazio je sućut i zahvalnost.

– Najprije izražavam sućut obitelji i veliku zahvalnost toj obitelji koja je spremna donirati organe za transplantaciju, kojoj će se sigurno i spasiti određeni životi ili značajno podignuti kvaliteta kod pojedinih naših građana, rekao je Nakić.

Doktor Mikulić je dodao da su, osim organa 6-godišnjakinje, u Merkur u posljednja 24 sata stigli i organi još dvaju donora tako da su u toj bolnici do trenutka objave priloga na Novoj TV, u Dnevniku u 19:15 sati, obavljene ukupno četiri transplantacije, a očekivale su se još dvije. To je najveći broj transplantacija u Merkuru u jednom danu od početka godine.

– Jasno je da su ovo najteži slučajevi. To su slučajevi koji su uvijek jako emocionalno nabijeni, ali to što mi proživljavamo se ne može usporediti gubitkom i boli roditelja, rekao je doktor Mikulić

jutarnji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *