Novi detalji o padu motornog zmaja u kojem je poginuo pilot kod Čazme

U padu motornog zmaja kod Čazme poginuo 63-godišnji pilot, izvijestila je u ponedjeljak 22.kolovoza bjelovarsko-bilogorska policija. Nesreća se dogodila u nedjelju prilikom pokušaja slijetanja.

 

Detalji istrage
Dragan Jakšić (63), pilot iz Ivanić Grada, preminuo je u nedjelju poslijepodne u bjelovarskoj bolnici nakon što se istoga dana oko podneva srušio s motornim zmajem u Pobjeniku nedaleko od Čazme.Prema izvorima njuatrnjeg lista Jakšić je uzletio, napravio jedan krug, a zatim i drugi. Nakon toga je potonuo, imao je vjetar u leđa i nije se stigao spustiti na livadu te se motornim zmajem zabio u kanal do livade. Odvezli su ga vozilom Hitne medicinske pomoći u bjelovarsku Opću bolnicu, gdje je preminuo.Jakšić, koji je bio član Aerokluba Ivanić Grad već je bio prodao svoju letjelicu i vjerojatno je to trebao biti demo let kupcima iz susjedne BiH. Kolegama iz Aerokluba već je ranije govorio da se zasitio letenja zmajem. Nedjelja je, kazao je Dražen Čvoriščec, predsjednik Aerokluba, bila nepovoljna za letenje jer je, kako se u letačkom žargonu kaže, vrijeme bilo “kuhano”.- To je kad se miješaju topli i hladni zrak i slikovito “kuha kao u loncu” te dolazi do naglih promjena smjera vjetra i njegove jačine, kao na “refule”, što je dosta rizično za ultralake letjelice – kaže Čvoriščec. Njemu osobno nisu poznate okolnosti zašto je Jakšić prilikom slijetanja motornim zmajem udario u kanal koji je poprečan u odnosu na livadu na koju je trebao sletjeti.

Te okolnosti tek treba utvrditi istraga. No, neslužbeno smo doznali da je vjerojatno imao vjetar u zadnji kraj, da je vjerojatno zmaj propao piše jutarnji.hr.

Jakšić je već ranije imao dvije nezgode koje je preživio. Jedna se dogodila 21. srpnja 2004. na području Ivanić Grada kada je u 21 sat prilikom polijetanja krilom motornog zmaja zahvatio kukuruz i srušio se. Pri padu je zadobio otvoreni prijelom lijeve noge i bio je prevezen u bolnicu u Dubravi. Nakon toga je imao još jednu, ali lakšu nesreću s motornim zmajem. Istraga o uzrocima pada je u tijeku, a očevid su obavili policajci.
Pad motornog zmaja

Očevidom obavljenim u nazočnosti istražitelja za zrakoplovne nesreće Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu utvrđeno je da je do nesreće došlo zbog krive procjene pilota, koji je imao letačku dozvolu ali je upravljao neregistriranom ultra lakom letjelicom kategorije 2 (motorni zmaj).

Pilot je nakon polijetanja i kraćeg leta započeo slijetanje na uređenu livadu iza jedne obiteljske kuće u Pobjeniku kod Čazme ali je zbog krive procjene, odnosno nedovoljne brzine i preblagog kuta slijetanja došlo do sloma uzgona i pada letjelice koja je prednjim kotačem udarila u kosinu odvodnog kanala neposredno prije livade, navodi policija.

Pilot je u padu zadobio teške ozljede kojima je podlegao u Općoj bolnici Bjelovar.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu priopćila je da su njezini istražitelji odmah po dojavi upućeni na teren, gdje su istoga dana obavili očevid. Najavila je da će nakon završene sigurnosne istrage objaviti konačne rezultate na svojoj internetskoj stranici u obliku završnog izvješća o toj zrakoplovnoj nesreći.

vecernji.hr/hia
foto:ilustracija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *