Mađarska namjerava izgraditi još jednu žičanu ogradu prema Srbiji

Mađarska je već ranije duž granice sa Srbijom izgradila žičanu ogradu kako bi se zaštitila od  nelegalnog upada migranata. Na državnom radiju premijer Viktor Orban najavio je podizanje još jedne ograde prema Srbiji . Rekao je da će nova ograda, koju planiraju postaviti duž postojeće, ojačati obranu u slučaju da Turska promijeni politiku prema migrantima.
“Tehničko planiranje je u tijeku kako bi se podigao snažniji obrambeni sustav uz postojeću linije obrane koja je brzo sagrađena (prošle godine)”, kazao je Orban.

Ograda od žilet-žice, koja je izgrađena duž mađarske granice sa Srbijom i Hrvatskom, znatno je smanjila priljev migranata – koji su lani putovali tzv. balkanskom rutom prema sjevernoj Europi.

Njemačka mijenja strategiju, Rusija jača vojnu prisutnost, Baltik traži potporu NATO-a, geopolitika i energetske strategije  su teme koje ponovno dominiraju Europom no za Hrvatsku je važno pitanje migranata i izbjeglica koji još uvijek, istina znatno manje, stižu i žele se dokopati europskih odredišta . O ovim pitanjima bilo je riječi i u Dubrovniku na forumu.

hrt/hia
foto:


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *