EU 

U Italiji dana žalosti, oplakuju se žrtve potresa

U Italiji je dan žalosti oplakuju se najmanje 290 žrtava potresa koji je ovaj tjedan sa zemljom sravnio nekoliko sela u središtu zemlje, zbog čega je proglašen dan žalosti.

Predsjednik Republike Sergio Mattarella, premijer Matteo Renzi i stotine stanovnika i pripadnika spasilačkih službi nazočili su pogrebnoj misi za 35 žrtava potresa u mjestima Arquata i Pescara del Tronto.

Vidljivo potresen, Renzi nije držao govor, ali je, kao i ostali političari, pozdravio obitelji žrtava i mjesne čelnike na kraju ceremonije. Među ljesovima bio je i lijes 9-godišnje Giulije, čije je tijelo zaštitilo njezinu petogodišnju sestru Giorgiju, koja je među posljednjima izvučena živa iz ruševina.

Druga ceremonija predviđena je za idući tjedan za žrtve Accumolija i Amatricea, naselja s 2500 stanovnika koje oplakuje najmanje 230 svojih mještana, na drugoj strani planine.

U povodu dana žalosti, kanali javne televizije označeni su crnom linijom i ne emitiraju reklame, a počast žrtvama odana je i zvonjavom crkve u Assisiju, koja je 1997. i sama bila pogođena jakim potresom.

U Amatriceu spasilačke ekipe izvukle su u noći i u subotu ujutro iz ruševina nova tijela, čime je broj poginulih porastao na 290, a pod ruševinama vjerojatno ima još žrtava.

Tlo i dalje podrhtava, što otežava rad spasiocima. Od srijede je zabilježeno 1300 manjih udara, u subotu u zoru jedan magnitude 4, a tlo je utonulo dvadesetak centimetara na području dužine 10 kilometara.

Zemlja se i dalje trese

Zemlja se tresala i u četvrtak i petak,više od četrdeset manjih potresa zabilježeno je među kojima niz jačine iznad 3 do 3,8 oko ponoći.
Spasilačke ekipe u selu Pescara del Tronto uspjele su spasiti 10-godišnju djevojčicu koja je pod ruševinama provela gotovo 17 sati. U obližnjem selu Accumoli u urušavanju kuće poginula je četveročlana obitelj s dva sina u dobi od osam mjeseci i 9 godina.

Bez krova nad glavom ostalo je gotovo 2500 ljudi, koji su noć proveli u 42 šatorska kampa. Obnova će stajati milijarde eura. Premijer Italije Matteo Renzi rekao je da će biti izdvojeno 50 milijuna eura za obnovu, prenosi BBC. Renzi je, pored sredstava za obnovu, naveo da će stanovnici pogođenih područja biti oslobođeni poreza. On je najavio i incijativu “Talijanski domovi”, koja će se baviti lošom gradnjom u toj zemlji.

“Italija mora imati viziju koja se ne ograničava na upravljanje izvanrednim stanjima”, objasnio je on pred novinarima po završetku vijeća ministara. Ovo dolazi nakon kritika u talijanskim medijima u vezi s građevinskim standardima u visokorizičnim oblastima, naročito kad se uzme u obzir to da su neke od građevina koje su se urušile bile nedavno i renovirane.

Prvi potres se dogodio u srijedu

Potres jakosti 6,2 dogodio se u srijedu u 3,36 sati i najveći je u Italiji od 20. svibnja 2012. kada je potres magnitude 6,0 između Modene i Ferrare odnio 25 ljudskih života. Nakon glavnog udara uslijedilo je 150 slabijih potresa, a najjači je bio magnitude 5,3. Potres se osjetio u Bologni na sjeveru zemlje i Napulju na jugu, udaljenima više od 220 kilometara od epicentra. Osjetio se i u Rimu.
Potres je srušio zgrade u brdovitom području središnje Italije, u kojima su stanovnici ostali zatočeni dok su drugi pobjegli na ulice a prema prvim podacima 18 je osoba izgubilo život. Potres je izazvao ozbiljne štete u većem broju gradova i sela no čini se da nije pogodio gusto naseljena područja središnje Italije. Potres je srušio kuće i ceste u nekoliko planinskih naselja 140 kilometara istočno od Rima a potres je probudio i stanovnike Rima.
Hotel Rim koji se srušio u gradiću Amatrice imao je oko 70 gostiju, a do sada je izvučeno samo sedam tijela, rekao je gradonačelnik tog grada koji je među najteže pogođenima u ovom potresu.

Najteže su pogođeni gradovi i sela Accumoli, Amatrice, Posta i Arquata del Tronto, kazao je glasnogovornik talijanske vatrogasne službe Luca Cari za Reuters. Helikopteri su u zoru upućeni kako bi procijenili razmjere štete.
Prema prvim podacima poginulo je 267 osoba no broj je s vremenom rastao.

Gradonačelnik Accumolija Stefano Petrucci kazao je kako je veliki broj zgrada pretrpio znantna oštećenja. Četiri su osobe pod ruševinama i ne pokazuju znakove života. Roditelji i dvoje djece“, kazao je gradonačelnik Petrucci za RAI televiziju.

RAI je prenio, pozivajući se na policiju, da se zna da su dvije osobe izgubile život u obližnjem selu Pescara del Tronto.

I gradonačelnik malog grada Amatricea Sergio Pirozzi izvijestio je o velikim razmjerima štete. Polovica grada je nestala, kazao je Pirozzi za RAI. Ljudi su pod ruševinama… Stvorilo se klizište i most bi se mogao urušiti.

Pogledajte galeriju slika jutarnjeg lista

Potres je izazvao štete u gradovima u tri pokrajine Umbriji, Laciju i Markama.
Prema američkoj geološkoj službi potres je pogodio područje u blizini grada Norcije u Umbriji koji ima slikoviti povijesni centar i popularno je turističko odredište. Gradonačelnik Nicola Alemanno kaže da nema podataka o izgubljenim životima u njegovu gradu. Strukture u gradu su izdržale. Ima šteta na povijesnoj bašitini i zgradama no nemamo ozbiljnih stradanja, kazao je za RAI.

Ured premijera Mattea Renzija kazao je kako su spasilački timovi upućeni u najgore pogođena područja. Talijanska služba za civilnu zaštitu okvalificirala je potres kao težak.
Bio je vrlo snažan. Činilo se da se krevet kreće sam po sobi, kazala je Lina Mercantini iz Cesellija u Umbriji. Olga Urbani iz obližnjeg Scheggina kazala je: Dragi Bože, bilo je užasno. Zidovi su napukli i sve su knjige popadale s polica.

Televizijski programi prenose slike ulica pokrivenih krhotinama u brojnim gradovima. Zidovi nekh starih kamenih kuća srušili su se otkrivajući unutrašnjost kuća.

Zadnji snažni potres koji je pogodio Italiju bio je u 120 kilometara udaljenoj L’Aquili 2009. kada je život izgubilo više od 300 osoba.

VIDEO

hrt/hia

foto:twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *