Postignuta suglasnost SAD-a i Rusije, sada je primarno uništiti ISIL.

Na sastanku amričkog i ruskog tajnika u Ženevi postignuta je suglasnost vezano za stanje u Siriji, sad je primarno uništiti ISIL.

Sastanak američkog državnog tajnika Johna Kerryja s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Ženevi dolazi u vrijeme kada se stanje na bojištu mijenja iz dana u dan, pogotovo nakon ulaska turskih snaga duboko u teritorij Sirije, gdje bi moglo doći do frontalnog sukoba između kurdskih snaga u Siriji i turskih specijalaca. Iako je Turska krenula u oslobođenje grada Jarablusa, pograničnog grada sa sirijske strane, od pripadnika ISIL-a, njihov je krajnji cilj očistiti granicu i od kurdske Jedinice za narodnu zaštitu (YPG).

Bez obzira na to što su i Rusi i Amerikanci dali zeleno svjetlo za tu akciju, i jedni i drugi su zabrinuti od moguće još veće eskalacije sukoba. Naime, ulazak turske snage u Siriju zasigurno će promijeniti vojnu ravnotežu u korist sirijske umjerene oporbe duž granice s Turskom.

Kako tvrde i Rusi i Amerikanci, glavna tema razgovora Kerryja i Lavrova bila je isključivo vojnog karaktera, a nije se razgovaralo o mogućim mirovnim dogovorima i političkom rješenju sirijskog problema. Između ostalog, razgovarali su o definiranju statusa sirijske oporbe, odnosno razlikovanja terorista i umjerenih, s kojima se može pregovarati. Najvažnije je što su se dogovorili o zajedničkoj operaciji kojom će u potpunosti uništiti terorističku Islamsku državu te pokušati otkloniti sve nesporazume oko takve vrste zajedničke operacije.

Visoki izvor iz sirijske vojske potvrdio je za Večernji list kako je sirijski predsjednikBashar al-Assad zabrinut zbog ulaska turskih snaga u tu zemlju te preko Rusije traži jamstvo i Amerike i Turske da ta vojna operacija neće biti usmjerena protiv sirijske režimske vojske i njegovih saveznika, libanonskog Hezbollaha i iranske revolucionarne garde, pogotovo na području Alepa. Isto tako, Kerry i Lavrov složni su da je potrebno pokušati okončati rat u Siriji dok je još Obama na vlasti. Isto tako, osim o Siriji, razgovaralo se i o ukrajinskoj krizi i smanjenju tenzija između Moskve i Kijeva, koje su porasle prije desetak dana.

Evakuacija iz Daraya

Dok su John Kerry i Sergej Lavrov razgovarali u hotelu na Ženevskom jezeru, počela je evakuacija pobunjenika i civila iz Daraye,predgrađa Damaska. Evakuacija se odvija u dogovoru sa sirijskom vladom, izjavili su lokalni aktivisti i član vladinog pregovaračkog tima u petak u vrijeme sastanka američkog državnog tajnika i šefa ruske diplomacije u Ženevi posvećenog finaliziranju dogovora o borbi protiv Islamske države.

Provladina televizija al-Mayadeen prikazala je snimke najmanje triju autobusa koji prevoze muškarce, žene i djecu iz Daraye, predgrađa koje je četiri godine pod opsadom vladinih snaga.

Pobunjenički borci biti će prevezeni u grad Idlib na sjeveru Sirije kojeg drži oporba, a vladini izvori tvrde kako će oko 4 tisuće civila biti prebačeno u druge dijelove sirijskog glavnog grada.

Sirijska vlada ponovno je osvojila ili dogovorila prekid vatre u većem dijelu zaleđa Damaska nad kojim je izgubila kontrolu u počecima tog sukoba koji traje pet godina. Oporba ju optužuje da iza tog uspjeha stoji taktika opsade i izgladnjivanja.

Ujedinjeni narodi su u petak izrazili zabrinutost oko dogovora o prekidu opsade Daraye, naglasivši kako bi civili trebali biti evakuirani samo ako za to postoji dovoljna razina sigurnosti.

“Nastavljamo sa zahtjevima za slobodan i siguran pristup Darayi, te pozivamo sve strane da osiguraju da bilo kakvo kretanje civila mora biti sigurno, dobrovoljno i u skladu s međunarodnim humanitarnim principima i zakonima”, rekao je koordinator Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć Stephen O’Brien u izjavi za Reuters.

“Imperativ je da stanovnici Daraye budu zaštićeni prilikom bilo kakve evakuacije…”, istaknuo je i posebni izaslanik UN-a Staffan de Mistura nakon razgovora s Kerryjem i Lavrovom, javlja HINA a vijest je objavio dnevnik.hr.

 vecernji.hr /dnevnik.hr/HIA

foto:AFP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *