Hrvatski filmaši nagrađeni na UNICA svjetskom filmskom festivalu u Rumunjskoj

Uspješno predstavljanje hrvatskih filmova na ovogodišnjoj UNICA-i, Svjetskom festivalu neprofesijskog filma, koja se održala u rumunjskom gradu Suceavi, sjajno je zaključeno s dvije medalje i jednim posebnim priznanjem.

Zlatnu je medalju osvojila mlada redateljica Judita Gamulin za svoj kratkometražni igrani film Cvijeće, o jednom običnom posjetu obitelji očevima koji dijele sobu u bolnici. Članovi žirija su nakon projekcije filma javno iznosili svoja mišljenja o djelu, a posebno su bili impresionirani ugođajem, dijalozima i jako dobrim radom s glumcima. Naglašen je odabir jedne tako životne teme za scenarij u kojemu su problemi mlađih generacija postavljeni nasuprot onih starijih. Istaknuto je da film profesionalno snimljen te da se u njemu svi mogu prepoznati.

Brončanu medalju osvojio je Zorko Sirotić za dokumentarni film Kupus na lešo u kojemu prikazuje jedno jutro provedeno s prijateljem koji boluje od raka. Članovi žirija su istaknuli da autor umješno prikazuje jedan zatvoreni unutrašnji svijet postavljen u mikroskopski ambijent. Istaknuli su da je film prije osobna vizualna drama nego dokumentarni film. Osim naglašene ugođajnosti i dojmljive vizualne strane filma, istaknuta je i glavna tema, u kojoj oboljela osoba mijenja rutinu uzimanja lijekova s rutinom kuhanja, tražeći na taj način svrhu postojanja.

Posebno priznanje osvojio je nagrađivani animirani film Vučje igre Jelene Oroz, o tri mala vuka koja zajedno provode jedno poslijepodne.

Hrvatsku selekciju na UNICA-i ove je godine činilo pet filmova mladih filmaša. Filmove je odabrala filmska kritičarka Diana Nenadić, a uz Cvijeće, Kupus na lešo i Vučje igre, selekciju su još činili dokumentarni Hrvatska djevica Sunčice Ane Veldić i Olje Budimir te animirani filmApokalipsa, grupni uradak mladih filmaša iz Narodnog sveučilišta Dubrava (HFS).

hfs.hr /hia.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *