Obilježena deveta godišnjica kornatske tragedije

“Mimohodom sjećanja” u Vodicama u nedjelju 28. kolovoza obilježena je deveta godišnjica kornatske tragedije, u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Za kornatske heroje vrijedne ruke Vodičana sagradile su od kamena i “Stepenice do raja” jer kažu kako su njihovi prijatelji stradali gaseći požar na kamenu.

Mimohod je počeo paljenjem svijeća, u a koloni su bile stotine vatrogasaca iz Hrvatske, ali i cijele Europe. Svi oni bili su tu kako bi dali obiteljima potporu u traženju istine.

Mimohod je završio kod zajedničke grobnice vatrogasaca. Održava se i Memorijalni nogometni turnir nazvan “Ovo nije kraj”. U poluvremenu finalne utakmice, oko 22 sata, nebo nad Vodicama obasjalo je tisuću lampiona, uz poruku: Svjetlo u mraku, vaša smo sjena za sva vremena…

Na Kornatu, u rutinskoj intervenciji na požarištu, 30. kolovoza 2007. godine život su izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin. Preživio je samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić koji je pretrpio teške tjelesne ozljede, ali se uspio oporaviti.

Na mjestu stradanja renije je sagrađeno 12 kamenih križeva sagrađenih u znak sjećanja na izgubljene živote.

Biciklistički maraton

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u petak 27.kolovoza otvorio 3. biciklistički maraton za kornatske vatrogasce od Zagreba do Vodica. Maratonci su startali ispred zagrebačke Arene, nastavio se u subotu u 7.25 sati iz Korenice, a u 10.30 biciklisti su stigli do Udbine. Na putu dugom 380 km sudjeluje 115 ljudi, od čega 13 djevojaka, i to uz pratnju pet vatrogasnih kombija.
Maraton nije natjecateljskog karaktera, organizirali su BK Sutla i DVD Sesvetski Kraljevec.

Biciklistima je za maraton trebalo tri dana da stignu do Vodica gdje su sudjelovali u mimohodu sjećanja za kornatske vatrogasce stradale u velikoj tragediji 2007. godine.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *