Odgođeno optužno vijeće za Bandića u slučaju afere Štandovi

Dok zagrebački gradonačelnik Milan Bandić hod po Hrvatskoj pokušavajući postati hrvatski premijer, “dela” kako to on voli reći i hrvatsko pravosuđe. Bandić je optužen u dva predmeta – u aferi Štandovi i aferi Agram, no nijedna optužnica još nije pravomoćna.

Optužno vijeće u aferi Štandovi danas je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno jer jedan od okrivljenika nije primio sudski poziv. Sljedeće ročište zakazano je za 5. listopada, a tada bi sud ponovno trebao raspravljati o optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Ivice Lovrića i Zdenke Palac.

Upitan da prokomentira nepojavljivanje na sudu i samu optužnicu Bandić se pozvao na institucije države naglasivši kako ih poštuje, prenosi N1.

– Ponosan sam na tu optužnicu. To je malo farizejski, ali žao mi je što nije bilo ponovno. Htjeli smo demokratizirati javni prostor ove zemlje. Ustoličili su se tada dva predsjednika bipolarne političke scene. Jer da je prošao taj referendum onda su oni nebitni. Pretvorili su se u interesne zajednice, a ne stranke koje žele pomoći hrvatskom čovjeku. I svaka pobjeda, 6 puta zadnjih 21 godinu je bila dobitak za njih, njihove najbliže, klijentelu, interesnu zajednicu, a gubitak za hrvatske ljude. Sad vam malo ličim na Radu Končara. Poštujem institucije demokratske RH i moji odvjetnici će to odraditi najbolje što znaju. Žao mi je što to nije bilo danas, ja sam bio spreman, nema nikakvih problema jer znam što sam radio. Radio sam na dobrobit građana ove zemlje i građana Zagreba. Ali ima ona Isusova stara, Isus mi neće zamjeriti, Bog dragi. Kada su Isusa razapinjali, zamjerio im nije što čine, nego jer ne znaju što čine. A ja znam zašto su me razapinjali – rekao je Bandić.

Bandić, Lovrić i Palac su optuženi za pogodovanje građanskoj inicijativi “U ime obitelji” čime je Grad Zagreb oštećen za oko 300.000 kuna. Riječ je o optužnici koju je zagrebački Županijski sud u srpnju 2015. odbacio smatrajući da u onom što je Bandić činio – dao štandove Tržnica Zagreb i izradio plakate građanskoj inicijativi Željke Markić – nema obilježja kaznenog djela, odnosno da je radio u okviru svojih gradonačelničkih ovlasti. Na tu odluku suda USKOK se žalio Vrhovnom sudu, koji je odluku sudskog vijeća sutkinje Tanje Pavelin Borzić ukinuo u svibnju ove godine, smatrajući da je došlo do bitnih povreda kaznenog postupka. Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje.

Inače, postoje i snimke tajno snimljenih razgovora iz kojih se čuje kako Bandić i Lovrić dogovaraju da udruzi Željke Markić dodijele štandove, i to sve za javnost – prikriju.

vezane objave:
Milan Bandić se brani sa slobode, može obnašati dužnost gradonačelnika

Sud odbio Bandićevu žalbu

Milan Bandić ponovo u zatvoru

Podignuta optužnica protiv Bandića u slučaju štandovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *