Švicarska ponovo zabranila Thompsonov koncert

Planirani koncert Marka Perkovića Thompsona, koji se trebao održati 4. rujna 2016. u  Sporthalle Unterrohr u Schlierenu, ipak se neće održati.

Iako su organizatori koncerta (Cronight Organizacija) već u ožujku dobili valjanu dozvolu za ovaj koncert, ta im je dozvola kasnije uskraćena, na pritisak nekoliko švicarskih udruga i građana Schlierena (švicarskog i srpskog podrijetla). O tim mjerama opširno su pisali i najtiražniji švicarski mediji (Blick, NZZ…), piše web portal hrvati.hr

Najveći pritisak na Gradsko vijeće (Stadtrat Schlieren) izvršili su mladi socijalisti (JungsozialistInnen Schweiz – JUSO) koji su najavili da neće ostati mirni ako se koncert ne zabrani, te Zaklada protiv rasizma i antisemitizma (Stiftung gegen Rassismus und Antisemitismus (GRA)), koji su naveli da postoji opravdana mogućnost sukoba lijevih ekstremista i “neofašističkih” (?!) posjetitelja koncerta.

Imajući u vidu snažan pritisak medija (posebno NZZ) i odlučnost JUSO i lijevih ekstremista Gradsko vijeće je odlučilo zabraniti koncert, a to su obrazložili i nedostatnim policijskim snagama u općini i okruženju te trenutačnim građevinskim radovima, koji otežavaju garanciju sigurnosti samog koncerta.

Dugotrajna pravna bitka organizatora, putem žalbi i pisama ipak nije dala željene rezultate. Gradsko vijeće ostalo je pri svojoj odluci i nije dozvolilo koncert. Sigurnost svih građana stavlja se ispred interesa pojedinaca, navodi se između ostalog u njihovom obrazloženju.

Organizator je u svoju obranu naveo i primjer Thompsonovog koncerta održanog lani u Fribourgu, koji je protekao mirno i bez ikakvih izgreda, međutim, ni to nije dalo nikakve rezultate. Ostaje jedino da organizatori pokušaju pronaći novu lokaciju i novi termin za taj planirani koncert. Da li će to opet biti Fribourg ili neko drugo mjesto, organizatori će javiti na vrijeme.

Neue Zürcher Zeitung u članku navodi kako Thompson “uvijek iznova” upada u oči zbog “ultranacionalističkih svjetonazora” i “veličanja fašističkog režima ustaša”.

Thompsonu su već i prije u Švicarskoj, ali i u Njemačkoj, bili zabranjivani koncerti zbog “opasnosti za javni red i mir”.

Svi oni koji su ulaznice već kupili preko Starticket, mogu ulaznice vratiti i dobit će povrat novca. Oni koji su ulaznice kupili na nekom drugom mjestu neka tu vrate i ulaznicu. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na info@cronight.ch ili 078 946 12 12.

hrvati.ch/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *