U Parku prirode Učka otvorena “Land art staza Stražica – Sapaćica”

U Parku prirode Učka u srpnju ove godine otvorena je  “Land art staza Stražica – Sapaćica”, umjetničko-ekološki projekt prvi takve vrste u Hrvatskoj i zasigurno će dodatno obogatiti turističku ponudu Učke.

Riječ je o kružnoj stazi koja čini spoj umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njenih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice koja je idejni projekt umjetnika Borisa Pecigoša.
Vodeća misao staze autora je razvijanje svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode. Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojivi dio prirode. Iako samim svojim postojanjem utječe na prirodu i mijenja je, može naučiti slijediti ritmove prirode i poštivati druga bića koja s njim žive na planetu.

Land art staza duga je 6,5 kilometara i prelazi se s laganim naporom. Za obilazak je potrebno 2-3 sata .

Land art radove posjetitelja potaknuti na razmišljanje o svom odnosu prema prirodi i osvijestite mu vezu sa svim stvorenjima u njoj.

Land art je u današnje vrijeme vrlo raznolika umjetnička forma. Radovi nastaju u prirodi od prirodnih materijala nađenih na licu mjesta (kamen, šljunak, zemlja, trupci, grane, lišće, snijeg, voda…). Ponekad se unose i umjetni materijali. Oslikavanje stijena ekološkim bojama, što je slučaj kod nekih radova na ovoj stazi, naziva se rock art. Land art radovi stoje na otvorenom, smješteni dalje od civilizacije, ostavljeni da se mijenjaju i raspadaju pod utjecajem prirodnih sila.

Land art se kao umjetnički pravac pojavio 1960-ih u SAD-u. Ipak, prvi špiljski crteži, megaliti, geoglifi i petroglifi plemenskih naroda pokazuju da je čovjeku od samih početaka ljudske vrste svojstveno ovakvo izražavanje.

hia.com.hr
foto: boris Pecigoša

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *