Ljubavna priča dvije rode , Malene i Klepetana

Javnost sa zanimanjem uvijek prati romantičnu ljubav dvije rode -Malene i Klepetana koja traje već 15 godina.

Samo nekoliko mjeseci nakon što se s juga vratio u Hrvatsku svojoj Malenoj njezin Klepetan ovih dana javnost svjedoči još jednom nastavku ove ljubavne priče.

Kao i ranijih godina završetkom ljeta se dvoje ljubavnika rastaje, Malena ostaje u Hrvatskoj a Klepetan kao i sve druge ptice selice odlazi u tople krajeve. U nedjelju 28.kolovoza krenuo je na put dug preko 15000 kilometara. Malena nije sama i ovaj put je ostala sa svojim domaćinom, umirovljenim školskim domarom Stjepanom Vokićem iz malog mjesta Brodski Varoš na istoku Hrvatske. Ljubavni par roda ove su godine na svijet donijeli četiri ptića, tijekom 15.godina njihove ljubavi izrodili su ukupno 58 ptića, a četvero najmlađih s tatom je odlepršalo na daleki jug.

Osim u globalnoj pažnji koju svakodnevno izaziva, ova bezgranična ljubav dvije rode – Malene i Klepetana kao i rode i čovjeka – Malene i Stjepana, ove je godine ostvarila i veliki uspjeh na reklamnom festivalu u Cannesu.
Ljubav koja ne poznaje granice inspirirala je mnoge i samoj ljubavi dala novo značenje. S dolaskom jeseni ljubav Malene i Klepetana možda na neki kraći, zimski period dolazi na kušnju no 23 puta dosad Malena i Klepetan su, zahvaljujući svom prijatelju Stjepanu, dokazali kako je ljubav jača od svega i kako prava i iskrena ljubav uvijek pobjeđuje i živi vječno.

 

Klepetan se vratio u prolječe

Napetom iščekivanju došao je kraj i Malena napokon može odahnuti – Klepetan se 14. godinu zaredom vratio u njihovo ljubavno gnijezdo, a osim njegove drage dočekao ga je i Stjepan Vokić, umirovljeni domar osnovne škole koji se već 24 godine brine za bijelu rodu slomljenog krila.

Ovog proljeća Klepetan se svojoj boljoj polovici vratio sa šest dana zakašnjenja što je najduže dosad. Najpoznatiji hrvatski rodan samo je jednom zakasnio dva dana te jednom uranio punih tjedan dana u 14 godina njihove ljubavi.

Nakon dugog i opasnog puta u dobro poznatom gnijezdu čekala ga je njegova Malena, a Stjepan Vokić, njezin spasitelj, dočekao ga je s kantom punom ribe, kao i svake godine dosad.

Najljepša ljubavna priča dobila je svoj nastavak, a ništa od toga ne bi bilo moguće bez pomoći čovjeka koji već godinama brine o Malenoj. Zbog slomljenog krila ona ne odlazi na jug s ostalim rodama već hladne dane provodi u nastambi u kojoj se za nju brine Stjepan Vokić.

– Ponosan sam što je odabrala mene da budem ‘njezina krila’ – govori Stjepan koji će ljubavnom paru pomoći i oko brige za ptiće. S obzirom na to da je za hranjenje većinom zadužena ženska roda, gospodin Vokić i tu uskače te svakodnevno ulovi i obitelji roda osigura desetak kilograma žive ribe. Malena i Klepetan zbog toga su jedan od rijetkih parova roda čije gnijezdo svake godine napusti po pet mladih ptića.

Par roda, koji je zbog svoje ljubavi i odanosti mnogima inspiracija, uživat će sve do jeseni kada će se Klepetan ponovno zaputiti na 14 000 kilometara dugo putovanje, a Malena će uz pomoć Stjepana Vokića još jednu zimu provesti u toploj nastambi i brojati dane do Klepetanovog povratka.

izvor:jutarnji.hr
foto: Franjo Lepan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *