U Borovu naselju otkriven spomenik nestalim osobama u Domovinskom ratu

U sklopu obilježavanja Međunarodnoga dana nestalih osoba, u vukovarskoj gradskoj četvrti  Borovo naselje otkriven je spomenik nestalim osobama u Domovinskom ratru.

Spomenik je nastao po idejnom rješenju vukovarskoga branitelja Dubravka Duića. Predsjednica Udruge “Vukovarske majke” Manda Patko istaknula je kako je to prvo takvo obilježje nestalim osobama postavljeno u Hrvatskoj.

Predsjednica Udruge “Vukovarske majke” Manda Patko istaknula je kako je to prvo takvo spomen-obilježje nestalim osobama postavljeno u Hrvatskoj.

S obzirom na to da je Vukovar podnio najveću žrtvu u Domovinskom ratu i za očekivati je da prvo ovakvo obilježje bude u ovom gradu, ustvrdila je Manda Patko poručivši kako obitelji nestalih osoba nikada neće odustati od potrage za svojima najmilijima.

Vukovarski gradnačelnik Ivan Penava istaknuo je da je pitanje nestalih osoba najteže breme Domovinskog rata te pozvao sve okupljene na veći angažman kako bi se rasvijetlila sudbina još 1990 nestalih osoba u Hrvatskoj.

Uz članove obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata, na svečanosti su bili i izaslanik predsjednice Republike Ante Deur te ministar branitelja Tomo Medved u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade koji su prije položili vijence te zapalili svijeće na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rara, a bili su i na misi zadušnici u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

Ministar Medved rekao je da Srbija ni dvadeset godina nakon Domovinskog rata ne daje dovoljan doprinos kako bi se pronašla tijela nestalih. To je jedno od pitanja i jedna od obveza koje je Srbija  preuzela u tekstu predpristupnog sporazuma s EU-om i tražimo od Srbije da posebno u tom poglavlju i posebno po tim pitanjima da svoj maksimum, rekao je Medved. Dodao je da je pitanje nestalih osoba te stavljanje van snage zakona o tzv. jurisdikciji apsolutni prioritet i zasigurno će Hrvatska poduzeti sve da izvrši pritisak na Srbiju da aktivno sudjeluje.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir u izjavi novinarima ocijenila je kako se posljednjih nekoliko godina gotovo ništa ne događa za rješavanje problema pronalaska nestalih osoba. Novih informacija iz Srbije nema, a to je ključ informacija za sve nestale osobe, pa i one koje oni traže. Srbija očito još nije spremna ući u taj  proces, ustvrdila je Alvir

hrt/hia
foto:twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *