HZZO pušta u rad Portal za pacijente koji omogučava izdavanje online recepata

HZZO danas pušta u rad Portal za pacijente koji je povezan s eKartonom, te mobilni portal za naručivanje i komunikaciju pacijenata s obiteljskim liječnicima preko mobilnog telefona.

Ako ste korisnik sustava e-građani, već danas ćete moći pristupiti portalu za pacijente. Primjerice, svome liječniku napišete poruku kako Vam treba recept za određeni lijek.

Liječnik dobije poruku i odmah pošalje recept u ljekarnu. U samo nekoliko trenutaka, zatraženi recept možete podignuti u ljekarni.

Novim načinom izdavanja recepata zadovoljni su pacijenti i obiteljski liječnici jer će se rasteretit silne administracije i omogućiti im bolju komunikaciju s pacijentima a pacijentima će uštediti duga čekanja u čekaonicama.

“To će osloboditi prostor za pacijente u potrebi koji moraju dolazit na preglede i kojima moramo posvetiti više vremena”, smatra doktor Tiljak.

Preko Portala za pacijente građani će moći vidjeti svoje propisane i izdane lijekove, nalaze i otpusna pisma, dodatno upravljati pravima pristupa svom eKartonu, te imati uvid tko je i kada pristupao pojedinim dijelovima njihova kartona, najavio je u srijedu na konferenciji za novinare v.d. ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić.

Pristup portalu imat će svi autorizirani korisnici, no u HZZO-u naglašavaju višestruku zaštićenost podataka koji nisu javno dostupni.

Sigurnost, kažu, jamči niz najsuvremenijih zaštitnih mjera, uključujući kriptirani promet podataka, primjenu Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava, te pametne identifikacijske kartice za ovlaštene zdravstvene djelatnike.

K tome, osjetljivi podaci neće biti prikazani u e-Kartonu, koji će prikazivati kronične i akutne dijagnoze, ali će podaci povezani s potencijalno stigmatizirajućim bolestima biti skriveni.

Za 10 dana, portal će dobiti i svoju mobilnu aplikaciju preko kojega će se moći s mobitela naručivati u ordinacije obiteljske medicine, slati zamolbe za obnovu kontinuirane terapije ili izdavanje doznaka. U u prvoj fazi aplikaciju će koristiti oko milijun i pol pacijenata i 1.000 ordinacija iz cijele Hrvatske.

dnevnik.hr/hai
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *