U Beogradu uhićen hrvatski obavještajc, optužen je za špijunažu.

Više javno tužiteljstvo je priopćilo je da je Bezbednosno informativna agencija (BIA) uhitila hrvatskog  obavještajca koji ima dvojno državljanstvo  a koji je do 1990. godine živio i radio u Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

 

Riječ je o 57-godišnjem Čedi Čoloviću, pukovnik u mirovini Republike Srpske. Optužen je da je godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda te da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine, doznaje Večernji list putem izvora iz Beograda. Uhićen je dok je bježao u Hrvatsku.

“Riječ je o osobi koja ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, a koja je do 1990. godine živjela i radila u Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji”, priopćilo je ranije Više javno tužiteljstvo te dodalo da je osumnjičenom za špijunažu određeno zadržavanje od 48 sati nakon čega će biti priveden nadležnom tužitelju na saslušanje.

“Tužiteljstvo će u skladu sa svojim Ustavnim i zakonskim ovlastima nastaviti postupanje kako bi utvrdilo sve okolnosti navedenog događaja vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije, a sve u cilju potpunog utvrđivanja svih radnji koje čine obilježja ovog kaznenog dijela u okviru svojih zakonskih ovlasti. Nakon istrage i utvrđenog činjeničnog stanja, javnost će o tome biti pravovremeno obaviještena, dodaje se u priopćenju tužiteljstva u Beogradu”, piše Kurir.

Srpski mediji pišu da je akcija uhićenja izvršena u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom u Beogradu. Kurir još piše da će ga se teretiti za špijunažu u korist hrvatske države, a zbog toga mu prijeti 3 do 15 godina zatvora.

Glasnogovornica tužiteljstva Tatjana Sekulić potvrdila je Tanjugu da je u suradnji tužiteljstva i BIA-e uhićena jedna osoba.

Hina navodi kako se u novinarskim krugovima razmjenjuju informacije da je, navodno riječ o umirovljenom pukovniku bivše JNA, jednom od nekadašnjih zapovjednika Vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine. Uhićeni je, prema tim neslužbenim informacijama, “Srbin iz Drniša”, nositelj je dvojnog državljanstva, u Srbiju je došao poslije akcije Oluja, a uhićen je nakon što se, navodno, spremao pobjeći u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven. Jedno od medijskih nagađanja je i da su ga hrvatske obavještajne službe ‘vrbovale’ te da je njihovu ponudu prihvatio u zamjenu za jamstvo da protiv njega u Hrvatskoj neće biti podignuta optužnica za navodne ratne zločine.

Hrvatska još nije primila službenu informaciju

Iz neslužbenih hrvatskih diplomatskih izvora doznaje se da Republika Hrvatska nije dobila nikakvu službenu informaciju od srbijanskih vlasti o uhićenju osobe s dvojnim hrvatskim i srbijanskim državljanstvom u Beogradu, piše Slobodna Dalmacija. Zbog toga sinoć nitko s hrvatske strane nije htio komentirati ovu vijest, sve dok to ne bude službeno potvrđeno iz Srbije

Reljić:  Radi se o Vučićevoj ‘senzaciji’ nakon što je dobio po prstima od EU-a

“Radi se o slučaju stvorenom u dnevnoplitičke svrhe, nakon što je Srbija ‘dobila po prstima’ od predsjednika EK Jeana Claudea Juncera. Naša obavještajna zajednica trenutno nema interesa baviti se svojim suradnicima u Srbiji, obzirom da je donesen Zakon o oprostu koji se najvjerojatnije odnosi i na uhićenog čovjeka”, izjavio je u Dnevniku 3 ratni ravnatelj SZUP-a Smiljan Reljić. “Očito je kako Aleksandar Vučić ne podnosi ništa što se nalazi s ove strane Dunava i na sve načine pokušava prikazati Hrvate kao ishodište svih svojih problema”, naglasio je. Dodao je kako između sigurnosnih zajednica Hrvatske i Srbije mora postojati i najvjerojatnije postoji kanal komunikacije. “Ovakvi su se problemi trebali rješavati diplomatskim putem. Način na koji je to objavljeno je dokaz namjere da se ovo prezentira kao senzacija i da se nas prikaže kao loše momke”, tvrdi Reljić. Vjeruje da će se ovaj slučaj nastaviti rješavati diplomatskim kanalima (HRT).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *