MIGRANTSKA KRIZA: Balkanska se ruta polako aktivira

O novom migrantskom valu i ponovnom aktiviranju balkanske rute sve se više piše u medijima. Koliko i je li Hrvatska spremna za novu situaciju?
“Ni prošla Milanovićeva vlada, ni aktualna OreškovićevaHDZ-ova i Mostova vlada nisu učinile ništa da se pripreme za migrantski val koji se sprema“, izjavio je u četvrtak predsjednik HSP-a Daniel Srb u baranjskom mjestu Luč, na samoj hrvatsko-mađarskoj granici.

“Žica i ograda na hrvatsko-mađarskoj granici je nepotrebna i nije trebala biti nikada izgrađena da je tijekom prošlogodišnje imigrantske krize Hrvatska imala čvrstu i odlučnu vlast”, poručio je Srb i dodao kako je ograda trebala stajati na istočnim granicama RH, na granici prema Srbiji.

Prije dvadesetak dana pismom su upozorili sve koji odlučuju u Hrvatskoj, a pogotovo sigurnosne sektore, o novom migrantskom valu pitanjem: Što Mađari znaju, a Hrvati ne znaju?! Odgovor nisu dobili.

Odgovor su, poručuju iz HSP-a, dobili na Dubrovačkom forumu u izjavi ministra inozemnih poslova Republike Mađarske Petera Szijjarta i njegovoj najavi o izgradnji dvostruke ograde i žice oprema Srbiji.

“Kao i prije petnaest mjeseci Mađari znaju, Hrvati opet ne znaju i čekaju što će o svemu reći Bruxelles, Berlin ili Beč. HSP traži ozbiljne pripreme za ovaj problem koji sigurno opet dolazi s istoka i izgradnju ograde na granici sa Srbijom.”

I slovenija se priprema za novu istuaciju, uvest će “krajnje mjere” kako bi spriječila nekontrolirani dolazak migranata u slučaju da  na jesen ponovo oživi balkanska migrantska ruta, upozorila je u četvrtak nakon sjednice slovenske vlade ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar. “Situacija s migrantima trenutačno je mirna, ali se bojim da je to samo prividno zatišje”, kazala je Žnidar. Upozorila je da EU još uvijek nema zajedničku migracijsku politiku te da nije jasno hoće li sporazum s Turskom o zadržavanju migranata stvarno funkcionirati.
Naglasila je da je u završnoj fazi donošenje novog zakona o strancima, koji će omogućiti što brže vraćanje nezakonitih migranata u susjedne države, te da policija i vojska pojačano nadziru granicu s Hrvatskom, a lani postavljena žičana ograda ostaje do daljnjega.

Migrantska ruta se polako aktivira

Nakon što je skupina migranata otkrivena u vagonu u Slavonskom Brodu prije dva tjedna, potvrđeno je da je broj ilegalnih prelazaka granice u jačanju. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović upozorava na moguće pogoršanje stanja najesen. U medijima se navodi da je dio policijskih snaga povučen s Jadrana na granicu.

Prije manje od dva mjeseca, policija je zatvorila dunavski most na Batini, pod okriljem noći postavila ogradu i pojačala je žicom. Bila je to samo MUP-ova pokazna vježba za slučaj nove izbjegličke krize. Europa o njoj ponovno govori, resorni ministar Vlaho Orepić tvrdi da izvanrednih okolnosti zasad nema. U ovom trenutku, svi podaci, sve ono čime mi raspolažemo govori da nikakva izbjeglička kriza u tom nekakvom opsegu kakav je bio nekada i kakav nam je zagorčao život, nama i tim jadnim ljudima, ne dolazi u obzir, poručuje Orepić.

U slučaju da se ponove prošlogodišnji prizori s hrvatskih granica, izbjeglice bi se smjestile u novi prihvatni centar u Tovarniku u kojemu ih zasad nema. U mjestu je mirno. Tek uz povremene pojačane policijske ophodnje zbog učestalijih pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Ministar Orepić negira tvrdnje nekih medija da su policajci iz unutrašnjosti koji su tijekom turističke sezone premješteni na obalu – vraćeni zbog priprema za izbjeglički val. Sezona je pri kraju, pa se i policajci vraćaju u matične postaje. Mislim da su sve takve glasine neosnovane. Ne mislim, nego sam siguran, kaže Orepić.

Hrvatska bez žice na granice

Hrvatska na granicama neće podići žicu ako dođe do novog migrantskog vala. Slažu se u tome i HDZ i SDP, s time da HDZ ipak dodaje ogradu da takvi planovi “zasad ne postoje”. HDZ bi na granice lakše poslao vojsku, dok SDP smatra da je takvo što možda moguće samo u vrlo ekstremnoj situaciji, ali tek nakon ozbiljne rasprave.

Ako dođe do novog migrantskog vala, opet ćemo aktivirati suradnju sa zemljama s kojima smo dosad uspješno surađivali, s Makedonijom, Srbijom, Austrijom i Mađarskom. Sada imamo i zakonski okvir da može pomoći vojska, imamo novo prihvatilište u Tovarniku, a imamo i iskustvo uspješnog upravljanja migrantskom krizom – kaže ministar vanjskih poslova Miro Kovač (HDZ). Dizanje žice na granici, kaže, zasad nije planirano.

U slučaju ponovnog otvaranja balkanske rute preko hrvatskog teritorija, predsjednica Grabar-Kitarović ključnu pomoć vidi u angažmanu vojske. Ako bude sudjelovala, sudjelovat će samo u logističkoj potpori. To je stvarno kad bi bili neki veliki opsezi o kojima sada nema naznaka, poručuje.

Za neke susjedne države ipak ima. Mađarska će postaviti novu žicu na granici sa Srbijom.

No iako se zasad ne govori o žici na granici, neslužbeno se iz krugova bliskih Vladi doznaje kako je Hrvatska spremna podići ograde na graničnim prijelazima, kao što je nakratko bila podignuta ograda na prijelazu u Batini.

Nadzor granice pojačan je od početka mjeseca, i to prevenstivno, radi zaštite turističke sezone. Mađarska, Slovenija, Grčka, Bugarska i Makedonija države su koje su do sada podigle ogradu na granicama, bilo da je riječ o velikim zahvatima, kao što je ograđivanje Mađarske, ili tek zaštita oko graničnih prijelaza, kao što je učinila Austrija. Hrvatska, za sad ne razmišlja o podizanju žice, no postoji plan o zatvaranju i osiguranju prijelaza. Ostale države EU nisu na osjetljivoj ruti pa ne razmišljaju o ogradama.

Analitičar za obranu i sigurnost Igor Tabak izjavio je za HRT-ov Dnevnik 3 kako ne bi bilo nemoguće očekivati ponovno otvaranje balkanske rute. Hrvatska je na rubu jednog od blokova Europske unije. Angela Merkel je posljednjih dana imala sastanke s Talijanima, Francuzima i Višegradskom skupinom, a i s državama tzv. balkanske rute. No tu očito ima mnogo različitih stajališta koja će biti teško na načelnoj razini uskladiti, a kamoli kad bi trebalo zajedno raditi do sklada, rekao je Tabak. To otvara velike rizike. Balkanska ruta se polako aktivira. Vidjelo se da je i Srbija mijenjala neke režime kontrole granice, vidi se da se Mađarska sprema na novi zid, dodaje.

Govoreći o pravcima balkanske rute kazao je da postoji nekoliko paralelnih i da ljudi biraju onaj put najmanjeg otpora. Veoma mnogo ovisi o Turskoj koja će regulirati ventile na ulazu u te rute, izjavio je Tabak i kazao kako je teško očekivati da će se na sastanku 16. rujna postići stvarna čvrsta, djelatna situacija koja bi dovela do sklopa volje i rada.

Sve o izbjegličkoj krizi

vecernji.hr/hkv/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *