MIGRANTSKA KRIZA: Sastanak OESS-a , Europa strahuje od novog migrantskog vala

Na sastanku OESS-a u Posdamu jedna od glavnih tema je migrantska kriza koja je ponovo aktualna i goruće pitanje za našu regiju i Europu.
Novi migrantski val sve je izgledniji zbog čega Europa strahuje. Pitanje je dana kada će Turska otvoriti svoje granice i pustiti migrante put Europe. Već je  zaprijetila , ukoliko joj se ne ukinu vize to će se i dogoditi.

Sastanak OESS-a

Države članice Europske unije zabrinute su zbog novog  izbjegličkog vala koji je već zamiječen i kreće iz kampova u Turskoj starim, ali i nekim novim rutama prema EU. Izbjeglički val te Ukrajina, borba protiv terorizma, sukobi i upravljanje krizom neke su od tema neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Potsdamu.

Sastankom, na kojem su i svi ključni europski akteri i države na balkanskoj ruti, predsjeda njemački ministar Frank-Walter Steinmeier. HRT-ov novinar Miro Aščić javio se iz Potsdama i kazao da je Steinmeier izjavio kako je svijet pogođen novim krizama te je uloga OESS-a danas veća nego ikada. U vezi s migrantskom krizom rekao je da se i ove godine očekuje nekoliko tisuća ljudi.

Je li Hrvatska spremna za novi migrantski val ?

Naš je stav da Hrvatska nije zemlja useljavanja, već da samo može biti zemlja tranzita. To smo u prošlosti i pokazali. Aktivno smo surađivali s kolegama iz  Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije i opet ćemo, bude li potrebe, aktivirati tu suradnju. Hrvatska sigurno neće biti zemlja useljavanja – istaknuo je ministar vanjskih poslova Miro Kovač danas u Postdamu govoreći o mogućem imigranstkom valu i kapacitetima Hrvatske za prihvat većeg broja migranata.

Kovač je u Potsdamu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država sudionica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, na kojem sudjeluje je i srbijanski ministar Ivica Dačić.

Govoreći o pismu koje je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću, Kovač je kako sadržaj pisma “jasno potvrđuje da smo bili u pravu kad smo rekli nema ništa od tužakanja okolo”.

– Podržavamo Srbiju na EU putu, no Srbija se treba prihvatiti posla, treba izvršavati svoje obveze i držati se principa i načela dobrosusjedske suradnje. Na taj će način Srbija napredovati prema EU, a ne pismima i diplomatskim akcijama koje su osuđene na neuspjeh – kazao je Kovač.

Premijer Tihomir Orešković već je kazao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da Hrvatska nema dovoljno kapaciteta za smještaj velikog broja migranata.  Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić napominje da nema govora o tome da bi se mogla ponoviti migrantska kriza na način kakva je bila lani. “Zasad smo to uspjeli raditi i bez žice, međutim, u životu vrijedi pravilo: ‘Nikad ne reci nikad’. Ako bude potrebe podignuti žicu, morat ćemo podignuti žicu. Za sada smo pokazali da možemo i bez toga”, izjavio je ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

U prihvatni centar u Zagrebu dovezeno 50 migranata zatečenih u Rijeci

Sve su opcije moguće, smara dr. sc. Drago Župarić-Iljić s Instituta za migracije i narodnosti. “Val dolazaka migranata iz Turske u Grčku je manji, ali sve ovisi o dogovoru visoke politike. Ukoliko Turska odluči pustiti izbjeglice, vrlo je vjerojatno da će među njima, osim Sirijaca i Afganistanaca biti i turskih državljana – oponenata Erdoganovu režimu”, kazao je. Smatra da nema potrebe na granici dizati žicu jer postoje ‘prirodne prepreke’ Dunav i Sava. Tome u prilog ide, dodao je i činjenica da su migranti već počeli iz Grčke tražiti direktan put prema Italiji. Većim izazovom smatra proces integracije izbjeglica koji odluče ostati u Hrvatskoj i u tom bi smislu Hrvatska trebala povući što više sredstava iz Europske unije.

Mario Ogorec, profesor sa studija upravljanja u kriznim situacijama, izjavio je gostujući u emisiji Hrvatska uživo da nema razloga za brigu. “Što će se dogoditi idućih dana teško je reći – ovisi o dogovoru Turske i EU-a. Ako bude kompromisa očekujemo da neće biti naglog izbjegličkog vala, ali ako ne bude dogovora može biti svašta”, rekao je Ogorec. Ako pak dođe do migracija, one će se se odvijati drugačijom dinamikom i u drugačijim okolnostima, dodao je. Kazao je da postoji opastnost da se Hrvatska nađe ograđena izvan schengenskog prostora te upozorio kako bi se izbjeglički val, koji bi išao preko Hrvatske – duže zadržao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *