U Međimurju službeno počela berba, grožđa je iznimne kakvoće

U četvrtak 1. rujna 2016. ‘Podrum Štrigova’, čakovečkog Agromeđimurja’ započeo je berbu grožđa čime je označen službeni početak ovogodišnje berbe grožđa u Međimurju, piše TRL-ove  vijesti.hr.

Četrdesetak berača i radnika na parceli ‘Fereneček’ u Železnoj Gori cijelog dana, do večernjih sati bere grožđe sorte muškat otonel, koje je prema riječima Alena Zadravca voditelja vinogradarske proizvodnje Podruma Štrigova izvrsne kvalitete i solidnog uroda.
Grožđe je iznimne kakvoće, gotovo da nema pokvarene bobice.Kiseline su oko 8 posto, a po trsu se ubere oko 2,2 kilograma sočnih bobica. Iz ovog grožđa ‘Podrum Štrigova’ proizvesti će ‘frizzante’ vino koje je minule dvije godine hit na tržištu i potrošnji vina u Hrvatskoj. Postotak kiselin je gotovo idealan za ovu sortu, kojoj kakvoću određuju kiseline, a ne šećeri koji su kod ove sorte uvijek visoki.
‘Posebno želim naglasiti kako vinograd u kojem raste i gdje sada beremo grožđe nije tretiran niti jednom herbicidima, nego smo travu ‘mulčali’ što znači kako je grožđe raslo i zorilo u gotovo ekološkim uvjetima. A i posljednje tretiranje obavili smo 13. srpnja što je jednako tako vrlo dobro za vino koje će se proizvesti’ – ponosno je kazao Zadravec.

Izvršni direktor ‘Podruma Štrigova’ Mihael Frančić jako je zadovoljan kvalitetom i urodom grožđa i kaže kako će se iz ovog grožđa proizvesti ‘frizzante’ vino koje je minule i ove godine hit na hrvatskom tržištu vina.

 

Iznimno sam zadovoljan i ponosan što smo sa puno manje ljudi, ali dobrom organizacijom sve radove obavili kvalitetno i na vrijeme. Ovo je idealno vrijeme za berbu, premda smo mogli malo pričekati, ali vjerujem kako će mošt na kraju današnjeg dana pokazati koliko smo u pravu, premda sam već sada siguran kako imamo vrhunski mošt, jer i sami vidite kakvo je grožđe – kazao nam je Frančić koji je točno u šest sati ujutro berače poveo u berbu grožđa.

Isto tako napominje kako će se kod ovog vina uvesti noviteti, a obzirom na kakvoću grožđa oni će biti veliki izazov za sve prijatelje vrhunskih i kvalitetnih vina. Ovogodišnja berba grožđa započela je 5 dana kasnije od prošlogodišnje, a započela je uistinu u idealnim uvjetima.

I ostale sorte grožđa vrlo su kvalitetne i dobrog uroda, što govori kako će i ove godine međimurski vinogradari i vinari proizvesti kvalitetna i vrhunska vina. Kao uostalom svih minulih dvadesetak godina.

vijesti.hr/HIA
foto: emedimurje.hr

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *