Kolinda Grabar Kitarović: ‘Ponašanje Srbije i njezinog Tužiteljstva je neobično’

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u subotu kako nema saznanja da bi osoba, koja je uhićena u Srbiji bila povezana s nekom od hrvatskih službi, te je ocijenila da je ponašanje Srbije neobično, kao i objavljivanje vijest u srbijanskim medijima, a potom i srbijanskog Tužiteljstva o tom slučaju.

“Nemamo nikakvih saznanja da je osoba koja je uhićena povezana s bilo kojom od hrvatskih službi. Mogu samo reći da je ovo vrlo neobično ponašanje Srbije. Treba doista sniziti tenzije, jer ukoliko bi bila riječ o nekome tko je povezan s našim obavještajnim sustavom, onda se to iskomunicira prije svega preko diplomatskih i relevantnih službi, a ovo objavljivanje mi je u najbolju ruku vrlo neobično”, izjavila je novinarima hrvatska predsjednica Grabar Kitarović u mjestu Lukeži, na Grobinšćini, na okupljanju i druženju s hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

“Nadam se da ćemo nakon završetka naše kampanje i parlamentarnih izbora u Hrvatskoj sjesti za stol i malo raspraviti o tim aspektima; jer doista moramo živjeti jedni uz druge i u konačnici podvući crtu i riješiti pitanja koja su ostala iz Domovinskog rata i agresije na Hrvatsku, dakle i pitanja nestalih i pitanja optužnica, da ljudi mogu mirno živjeti i da nastojimo graditi budućnost”, naglasila je.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je u petak da je srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) uhitila muškarca osumnjičenog za špijunažu, državljanina Srbije i Hrvatske, a beogradski mediji spekuliraju da je riječ o Srbinu, bivšem pripadniku Jugoslavenske vojske, koji je radio za hrvatske obavještajne službe. U priopćenju Tužiteljstva potvrđeno je da uhićeni ima državljanstvo Republike Srbije i Republike Hrvatske i da je do 1990. živio i radio u Hrvatskoj, a zatim mu je prebivalište bilo u Srbiji (N1)

Kovač špijunsku aferu nazvao “trećerazrednom epizodom sapunice”

Hrvatska još nije dobila nikakvu službenu obavijest od srbijanske strane o uhićenju hrvatskog državljanina pod optužbom za špijuniranje, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač u Bratislavi, dodajući kako smatra da je riječ o trećerazrednoj epizodi sapunice koja je plasirana u medije.

Od jučer popodne u stalnom smo kontaktu s hrvatskim predstavništvom u Srbiji, pokušali smo saznati od relevantnih srbijanskih državnih tijela o čemu je riječ. Mogu vam reći da sve dosad nikakvu informaciju naše veleposlanstvo, unatoč tomu što je inzistiralo, nije dobilo od vlade Republike Srbije i mi o tome službeno ne znamo ništa, kazao je Kovač novinarima u Bratislavi gdje sudjeluje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Budući da je to plasirano u medije, a ne našoj hrvatskoj strani, čini se kako je to neka vrsta trećerazredne epizode u ovoj sapunici koja se nama u Hrvatskoj servira već tjednima. To je neka vrsta ‘cirkusa Colorado, kazao je Kovač.

Naglasio je da je to za njega koji želi raditi ozbiljan posao, a ne želi se baviti ovakim načinom komuniciranja preko medija, zaista neozbiljno te je izrazio uvjerenost da će se strasti u Srbiji smiriti. Isto to stajalište, kazao je Kovač, iznio je srbijanskome ministru vanjskih poslova Ivici Dačiću koji u Bratislavi sudjeluje na sastanku šefova diplomacija 28-orice s ministrima iz zemalja kandidata. S njim se, kako je rekao, vidio i sinoć i jutros.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je jučer da je srbijanska Sigurnosno-informativna agencija (BIA) uhitila muškarca osumnjičenog za špijunažu, državljanina Srbije i Hrvatske, a beogradski mediji spekuliraju kako je riječ o Srbinu, bivšem časniku, koji je radio za hrvatske obavještajne službe.
U priopćenju Tužiteljstva potvrđeno je da uhićeni ima državljanstvo Republike Srbije i Republike Hrvatske te je do 1990. živio i radio u Hrvatskoj, a zatim mu je prebivalište bilo u Srbiji. Osumnjičenom je određen 48-satni pritvor. Tužiteljstvo je najavilo i da će nakon provedene istrage i utvrđenih činjenica izvijestiti javnost.

Premijer Orešković

Komentirajući uhićenje navodno hrvatskog špijuna u Srbiji  Orešković je rekao kako je razgovarao s ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije Danielom Markićem koji mu je rekao kako uhićena osoba nije hrvatski špijun. Znamo da je bio major JNA i da se u vrijeme Domovinskog rata borio na srpskoj strani. Više informacija očekujemo od Ministarstva vanjskih poslova, dodao je Orešković.
Izrazio je uvjerenje da je riječ o jednoj srpskoj provokaciji.

N1/HRT/HIA
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *