Uragan poharao Floridu, velika materijalna šteta a ima i mrtvih

Uragan Hermina izazvao je kaos diljem američke savezne države Floride u petak prouzročivši prekid opskrbe električnom energijom i poplave nakon čega se pretvorio u tropsku oluju koja je harala atlanskom obalom a jaki vjetar i olujne oborine i dalje traju u Južnoj i Sjevernoj Karolini.

Prvi uragan koji je pogodio Floridu u 11 godina, Hermina je zahvatila obalu u petak ujutro u blizini zaljeva grada St. Marks, 30 kilometara južno od glavnog grada Tallahasseea, te izazvala odrone tla uz vjetar od 130 kilometara na sat i obilne oborine u obalnom području.

Zbog silovitih pljuskova i visokih valova neka područja ostala su pod vodom, a evakuacije su naređene u dijelovima pet sjeverozapadnih okruga Floride.

Lokalne vlasti rekle su da je do podneva bez struje ostalo blizu 300.000 domova i poslovnih prostora.

Vlasti su objavile da je u olujnom nevremenu život izgubio beskućnik u Ocali, na sjeveru Floride, kad se na njegov šator srušilo iščupano drvo.

Tajfun poharao Japan

Novi tajfun Namtheun, 12. u sezoni u Aziji, prijeti jugozapadu Japana koji zadnjih dana doživljava niz potresa, dok se broj smrtno stradalih u prethodnom tajfunu na sjeveroistoku zemlje sada popeo na 14 osoba. Po Nacionalnoj meteorološkoj agenciji, Namtheun se u petak ujutro nalazio na sjeveroistoku arhipelaga Okinawa, a trebao bi nastaviti napredovati prema Kyushu sljedećih dana. Vjetar dostiže i do 180 kilometara na sat.

Mogao bi izazvati obilne oborine krajem tjedna na otočićima na jugozapadu te potom na sjeveru.

Vlasti upozoravaju na žestoki vjetar, visoke valove uz obalu i opasnost od poplava i klizanja terena.

Do novog tajfuna dolazi dok je deseti,Lionrock, izazvao smrtne slučajeve i veliku štetu na sjeveroistoku arhipelaga početkom tjedna.

Nakon 11 mrtvih tijela potvrđenih u srijedu, 12. je pronađeno u četvrtak u području Iwate te još dva u petak ujutro u zonama otoka Hokaido kojim je također prošao tajfun .

jutarnji.hr/hia
foto: Ruters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *