Majka Terezija proglašena svetom

Proglašena sveticom

Majku Tereziju, koja je život posvetila najsiromašnijima i odbačenima, papa Franjo proglasio je u nedjelju sveticom na misi koju je na Trgu svetog Petra u Rimu pratilo oko 100.000 vjernika. Proglašavamo blagoslovljenu Terezu od Kalkute sveticom i stavljamo je na popis svetaca, nalažući da bude štovana od cijele Crkve, kazao je papa Franjo.

Devetnaest godina nakon  smrti Majke Tereze  u dobi od 87 godina, titulom svetice ovjekovječena je na svečanoj misi na Trgu sv. Petra u rimu pred oko 100.000 štovatelja.Nakon završetka svečanosti, papa Franjo je podijelio obroke za 1500 siromašnih, o kojima se posebice brinu Misionarke ljubavi, družbe koju je ustanovila sama Majka Tereza.

Majka Terezija je, naglasio je Papa, braneći nerođene, bolesne i napuštene posramila svjetske vođe zbog zločina siromaštva koje su sami prozročili. Kanonizacija Majke Terezije, koju je sv. Ivan Pavao II. proglasio blaženom 2003. godine, radost je za cijelu Crkvu.

U katoličkom kalendaru Majka Terezija, koja se pola stoljeća u indijskoj Calcutti skrbila za siromašne, slavit će se 5. rujna, na dan njezine smrti.


U povodu kanonizacije Majke Terezije u Calcutti su bili postavljeni golemi televizijski ekrani, kako bi se mogla pratiti svečanost iz Vatikana. U centrima Misionarki ljubavi te crkvama diljem Indije održavaju se posebna misna slavlja i skupne molitve, a u svim katoličkim župama organizirani su zajednički obroci, kao simbol podsjećanja na služenje Majke Terezije siromašnima i potrebitima.

Rođena kao Agnes Gonxa Bojaxiu 1919. u Skoplju kao pripadnica albanske etničke manjine, sveta majka Tereza je većinu svog života provela u Indiji pomažući najpotrebitijima. Već u 12. godini Agnes je znala da želi služiti Bogu i siromašnima. Kad joj je bilo 18 pridružila se Družbi Sestara Naše Gospe od Loreta, irskoj zajednici sestara koja je vodila škole u Indiji. Uzela je ime Tereza.

Napustila je dom s 18 godina i preko Zagreba, čijom će počasnom građankom kasnije postati, stigla u samostan Sestara Loretskih u Dublin gdje je trebala naučiti engleski jezik prije odlaska u 1929.  u Indiju. Na zagrebačkom kolodvoru, oprostila se od svoje svjetovne, biološke majke, koju poslije toga više nikada nije srela. Time je Zagreb u njezinu umu posvojio lice njezine voljene majke i postao mitsko mjesto jednog od najvećih duhovnih oproštaja prošloga stoljeća.

Počela je raditi u indijskim siromašnim četvrtima, poučavati djecu i brinuti se za bolesne. Godine 1950. službeno je utemeljila Misionarke ljubavi kao kongregaciju u biskupiji u Calcutti. Preminula je 1997., a blaženom ju je proglasio sv. Ivan Pavao II. samo šest godina kasnije, 2003.

Sandale sv.majke Tereze

Oduvijek je Majka Terezija imala posebnu vezu s Hrvatskom. Kao djevojčica školovala se u Zagrebu gdje živi i jedan od njenih najboljih prijatelja i čovjek koji je bio, kako on sam kaže, njen materijalni pomoćnik, monsinjor Mijo Gabrić.On u kapelici svetog Dizma na zagrebačkoj Novoj Vesi čuva sandale koje je Majka Terezija ostavila u Zagrebu kada je 1979. putovala na dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslo.
Prije puta u Oslo Majka Terezija navratila je u Zagreb. Kada sam vidio njene istrošene sandale stare valjda 20 godina rekao sam joj da ne može u njima primiti Nobelovu nagradu i odlučio sam joj kupiti nove’, započinje priču monsinjor Gabrić.

‘U Astrinoj trgovini koja se tada nalazila na uglu Bakačeve i Pod zidom, kupili smo joj nekoliko novih sandala od kojih je ona izabrala jedne, a ostale smo dali siromasima. Te sandale nosila je do svoje smrti 1997. godine’ dodaje Gabrić.

Časne sestre koje su živjele u Frankopanskoj 17  su joj pak darovale džemper kako joj u Oslu ne bi bilo hladno. Ali stare sandale Majke Terezije nisu završile u smeću.‘Sačuvao sam ih i to sa svetom pobožnom lukavošću jer sam znao da će ona jednog dana biti sveta’, smješka se Gabrić.
Kada se kapelica sv. Dizme obnavljala, monsinjor je sandale odlučio ondje pohraniti za vječnost. Nikada se neće raspasti jer, prije nego što su bile pohranjene u hermetičkoj vitrini ispunjenoj dušikom, bombardirane su X zrakama u institutu Ruđera Boškovića.

sandale se nalaze u kapelici sv.Dizma na novoj Vesi u Zagrebu
sandale-majke-Tereze

Mnogi ljudi, naročito teški bolesnici dolaze u kapelicu moliti se uz sandale te svjedoče da su im molitve bile uslišane. Kolika je bila duhovna moć Majke Terezije Gabrić je osjetio čim se prvi put rukovao s njom.

 

 

One thought on “Majka Terezija proglašena svetom

 1. MAJCI TEREZIJI
  Sićušno, krhko, tvoje tijelo bilo,
  Al’ u pjesmu moju ne bi moglo stati,
  Jer ponizno biće pred Isusom milo,
  Nijedno pero ne zna opjevati.
  Makar skromno HVALA primi od Hrvata,
  Od čovječanstva što posrće, pada,
  U danima gladi, nevolje i rata,
  Ostani do groba utjeha i nada.
  Udahni nam ljubav prema siromahu,
  Da se ne bojimo rana, smrada, gnoja,
  Nauči nas cijenit svaku mrvu kruha,
  Nek nam bude uzor dobra duša tvoja.
  Praštaj našu škrtost, stolove prepune,
  Praštaj jer sebi okrenusmo prste.
  Praštaj za trošene silne milijune
  Na rod bez duše – životinjske vrste.
  Majko Terezijo, svetice velika,
  U bližnjem svojem gledala si Boga.
  Ti i otac Gabrić, dvoje mučenika,
  Dijelite slavu raja nebeskoga.
  Marija Dubravac Brisbane

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *