Uhićeni “hrvatski obavještajac” Čedo Čolović nagodio se s tužiteljom, dobio 3 godine zatvora

Uhićen prošlog tjedna

Čedo Čolović, osumnjičen za špijunažu za Hrvatsku, nagodio se sa srbijanskim Tužiteljstvom za kaznu zatvora u trajanju od 3 godine, javlja Radio-televizija Srbije. Informacija nije službeno potvrđena.

 

Ponuda je stigla danas na Viši sud, a o njoj će odlučivati sudac zadužen za prethodni postupak. Tužitelj je sucu ranije predložio da odredi pritvor zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenog djela špijunaže, kao i zbog uznemiravanja javnosti, a za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora dulja od 10 godina, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Današnji beogradski tabloidi spekulirali su da bi se Čolović mogao nagoditi s tužiteljstom, te da je u optjecaju pogodba na tri godine zatvora u zamjenu za priznanje krivnje o suradnji s hrvatskim obavještajnim službama.

Među ostalim, tabloid Informer, blizak srbijanskoj vladi i premijeru Aleksandru Vučiću, objavio je kako se Čolović našao u obavještajno-špijunskom poslu da bi izbjegao optužbe za navodne ratne zločine na teritoriju tzv. RSK.

Čedi Čoloviću, uhićenom u petak pod sumnjom da je u Srbiji špijunirao u korist Hrvatske, Viši sud u Beogradu odredio je u nedjelju pritvor do 30 dana.

Sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio je rješenje na osnovu prijedloga Tužiteljstva, koje je posije saslušanja pokrenulo istragu protiv Ćolovića, tražeći za Čolovića pritvor zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenog djela, te uznemirenja javnosti.

Što predviđa kazneni zakon Srbije?

Kazneni zakon Srbije predviđa kaznu od tri do 15 godina zatvora za osobe koje vojne, ekonomske ili službene tajne priopće, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili osobama koje rade za te države.

Od pet do 15 godina zatvora zaprijećeno je KZ-om Srbije osobama koji za stranu državu ili organizaciju stvaraju obavešjtajnu službu u Srbiji ili njome rukovode, a od jedne do 10 godina u slučaju stupanja u stranu obavještajnu službu. U slučaju pribavljanja tajnih podataka ili dokumenata u namjeri da se priopće ili predaju stranoj državi, organizaciji ili osobi koja im služi zaprijećena je kazna od jedne do osam godina. Sporazum o priznanju krivnje, po važećim propisima, moguć je za kaznena djela do 12 godina zatvora.Komentari iz Hrvatske

Komentirajući ovu špijunsku aferu, bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović izjavio je za beogradske medije kako treba utvrditi koje je sve podatke otkrio nekadašnji pripadnik tzv. VRSK (Vojske Republike Srpske Krajine) osumnjičen za špijunažu u korist Hrvatske te tko su mu sve bili pomagači jer je “riječ o otkrivanju cijele mreže osumnjičenih”.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *