RUJANSKI IZBORI: Narodna koalicija na kampanju potrošila 6.4 milijuna kuna

Na kapanju za rujsnaske izbore u troškovima predvodi Narodna koalicija, do sad je potrošila je 6,4 milijuna kuna a primila je donacija tek 108 tisuća kuna

 

Narodna koalicija

Narodna koalicija (SDP, HNS, HSS, HSU) u proteklih je mjesec dana na izbornu promidžbu potrošila oko 6, 4 milijuna kuna
a prikupljeno je tek 108 000 kuna. Najveću donaciju po  30 000 kuna uplatili su  HNS-ov Milorad Batinić  i HNS-ov varaždinski župan Predrag Štromar.  SDP-ov Vedran Babić uplatio je  10.000 kuna. U usporedbi s istim izvješćem s prošlih izbora, SDP-ova koalicija ipak je nešto skromnije troši.

‘Novac koji se šulja okolo, nas u pravilu zaobilazi, a i naša vrata su mu zatvorena tako da pitajte u HDZ-u, oni su zadnji put imali milijunske donacije, hrvatske i ruske i mađarske, ako sam sad tu neku zemlju ubacio preko reda ispričavam se’, navodi predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

HDZ

HDZ je do sada na kampanju, prema riječima predsjednika Andreja Plenkovića, potrošio oko 2,9 milijuna kuna, a prema izvješću koje je predano DIP-u, od donatora je prikupljeno 2,6 milijuna kuna.

No, to je privremeno izvješće i do kraja kampanje iznos će sigurno biti veći. Za izbore prošle godine na kampanju je HDZ, odnosno tada Domoljubna koalicija, potrošila 15,5 milijuna kuna.

Najveće iznose HDZ-u su donirale tvrtke Radnik iz Križevaca te Bistra iz Đurđevca koje su u dva navrata uplatile po 80.000 kuna. Među najveće HDZ-ove donatore ubrajaju se i Agropromet, Bau gradnja iz Gunje i Renova Mont iz Zagreba koji su donirali po 100 tisuća kuna.

Novac za pobjedu HDZ-a priložili su i Miroslav Tuđman – 5.000 kuna, šef krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek – 30.000 kuna, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić koji je donirao 5.000 kuna, predsjednik Sabora Željko Reiner – 25.000 kuna, dok je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković stranci donirao 30.000 kuna. Ministar Lovro Kuščević ‘isprsio’ se s 20.000 kuna, a zastupnik Goran Marić s 10.000 kuna.

HDZ-u je donacija stigla i od tvrtke Klemm sigurnost na iznos od 5.062 kune.

Andrej Plenković u utorak je kazao da mu niti jedno ime na listi donatora nije sporno, pa tako ni Josip Klemm.

‘Riječ je o donaciji pravne osobe’, kazao je Plenković dodavši da je HDZ objavio podatke koje su prijavili i DIP-u te da donacije i dalje pristižu.

MOST

Kampanja od mjesta do mjesta Most je do sada stajala 680 tisuća kuna. Donacije tek 12 tisuća kuna od tri kandidata, od kojih je Robert Podolnjak dao najviše. Upola manje su trošili lani (300 tisuća), kada su imali i daleko veće donacije (215 tisuća).

‘Most nije prihvaćao donacije, tako što se tiče financijskog izvješća nemamo donacija, koristimo samo financijska sredstva koja smo dobili iz državnog proračuna, i kandidati što su uplatili’, rekao je predsjednik Mosta nezavnisnih lista Božo Petrov. Rekao je  kako će Most za kampanju potrošiti dva milijuna kuna

Živi zid

Kod Živog zida i partnera vidljiva je i najniža uplata od 10 kuna, ali i dvije donacije do 10 tisuća kuna bez imena i adrese uplatitelja. Prikupili su 120 tisuća, a potrošili 400 tisuća kuna.

Milan Bandić
Kod Milana Bandića donacije stižu samo u krupnim novčanicama, ukupno 600 tisuća kuna, a trošak iznosi 2 milijuna i 700 tisuća kuna.

HDSSB-a i Konzervativaci

Prema prvom privremenom izvješću koalicija je od donatora, od 9. do 31. kolovoza, dobila 323.000 kuna. Po deset tisuća kuna na račun za financiranje kampanje uplatili su gotovo svi viđeniji HDSSB-ovci, Branimir Glavaš, Dragan Vulin, Josip Salapić, Krešimir Bubalo, Vladimir Šišljagić…a sa 30.000 kuna kampanju je pomogla Ruža Tomašić, predsjednica HKS-a.

IDS

IDS je do početka rujna na kampanju potrošio oko 360.000 kuna, od donatora dobio 11. 000 kuna. Svega 2.600 kuna iznose donacije MDS-u , troškovi su još skromniji, 1.100 kuna.

 

Cjeloviti financijski izvještaj o financiranju kampanje moraju DIP-u dostaviti u roku 30 dana od izbora, zaključno do 11. listopada.

Novčane donacije za kampanju stranke, koalicije i kandidati mogu prikupljati isključivo na posebne račune i to najkasnije do završetka kampanje, dakle do ponoći, 9. rujna.

Ukupni im troškovi po jednoj izbornoj jedinici ne smiju prijeći 1, 5 milijuna kuna.

 

N1/HIA
foto: HIA

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *