U Sarajevu podignuta optužnica protiv Dragičevića i Hernadia

Protiv bivših predsjednika uprave INA-e Tomislava Dragičevića i mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi podignuta optužnica u Sarajevu.

BiH traži od Mađarske pomoć

Tužiteljstvo Sarajevske županije zatražilo je od Mađarske pomoć u istrazi u kojoj je osumnjičen Zsolt Hernadi, predsjednik uprave MOL-a, a koji bi trebao biti ispitan o okolnostima pod kojima je provedena privatizacija naftne tvrtke Energopetrol, potvrdila je glavna sarajevska tužiteljica Dalida Burzić, a prenosi Dnevni avaz. Iz Sarajeva je ranije poslan zahtjev Županijskom sudu u Zagrebu za ispitivanje Dragičevića.
Prema dostupnim informacijama, provjerava se je li točno da je dokapitalizacija “Energopetrola” u vrijednosti od 150 milijuna konvertibilnih maraka (76,7 milijuna eura) provedena fiktivno odnosno kreditnim zaduženjem uz hipoteku nad nekretninama same te tvrtke.

Sumnjiči ih se u zakonitost privatizacije Energopetrola

Sumniči ih se u zakonitost postupka privatizacije tvrtke “Energopetrol”, potvrdila je ranije glasnogovornica tužiteljstva Azra Bavčić. “Dragićević i Hernadi u ovom slučaju imaju status osumnjičenika”, kazala je Bavčić dodavši kako je osumnjičen još jedan mađarski državljanin. Dodala je kako u interesu istrage ne može govoriti o detaljima.

Skupina bivših dioničara “Energopetrola” još je 2010. godine podnijela kaznene prijave protiv petnaest osoba tereteći ih da su na nezakoniti način, odnosno kreditnim sredstvima dobivenim na temelju podizanja hipoteke na imovinu te tvtrtke osigurali novac za ispunjenje dijela obveza preuzetih ugovorom o dokapitalizaciji iz 2006. godine

Prema tom ugovoru konzorcij INA-MOL trebao je u roku od tri godine uložiti 150 milijuna konvertibilnih maraka (oko 76 milijuna eura) u “Energopetrol”. Umjesto toga, kako se navodi u prijavi, oni su stavili pod hipoteku imovinu “Energopetrola” i podigli kredit od 55 milijuna KM (28 milijuna eura ), a u 2010. su uzeli novih 95 milijuna KM (48,5 milijuna eura) kredita.

Kaznena se prijava odnosila na članove Upravnog i Nadzornog odbora “Energopetrola” imenovanih nakon što je konzorcij INA-MOL preuzeo vlasništvo nad sarajevskom tvrtkom no u njoj nisu bila imena Dragičevića i Hernadija.

Zbog sporne privatizacije “Energopetrola” pred Općinskim sudom u Sarajevu po odvojenoj optužnici vodi se postupak protiv osam bosanskohercegovačkih državljana, uključujući nekadašnjeg predsjednika vlade Federacije BiH Nedžada Brankovića i direktora Energopetrola” prije privatizacije Namika Bušatlića. Tereti ih se za sklapanje štetnog ugovora i nesavjestan rad u službi.

To je suđenje u tijeku.

Konzorcij INA-MOL u srpnju je od vlade FBiH kupio dodatni vlasnički paket “Energopetrola” pa sada posjeduje 67 posto dionica te tvrtke. (Hina)

dnevnik.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *