Hanžekovićev memorijal: Sandra Perković završila sezonu bez poraza

U Zagrebu se od 1951.godine održava Hanžekovićev memorijal, a 5. i 6.rujna ove godine održan je 66. po redu te je ovo najstarija sportska priredba u Hrvatskoj.

Rezultati natjecatelja

Najbolja hrvatska sportašica Sandra Perković ovogodišnju je sezonu završila bez poraza nakon što je bila najbolja u natjecanju bacačica diska i na mitingu u svojem rodnom Zagrebu, bacila 67.86 metara, i još jednom potvrdila kako je trenutačno klasa za sebe. Druga Njemica Nadine Mueller bacila je više od pet metara manje (62.46 m), a treće je mjesto zauzela Francuskinja Melina Roberet-Michon (61.42 m).

Ugodno je iznenađenje priredio Ivan Horvat koji je pobijedio u natjecanju skakača s motkom izjednačivši pritom osobni i hrvatski rekord s 5.70 m. Iako je nakon osiguranja pobjede imao priliku napasti visinu rekorda mitinga od 5.75 m, 23-godišnji Osječanin odlučio je podići letvicu na čak 5.80 m, no to se u ovom trenutku pokazalo kao preambiciozno. Drugo je mjesto s 5.50 m zauzeo Latvijac Mareks Arents, a treće Francuz Valentin Lavillenie s 5.30 m.

Pobjednik memorijalne utrke “Boris Hanžeković” na 110 metara s preponama je Francuz Pascal Masrtinot-Lagarde. Po vrlo hladnom vremenu slavio je sa skromnim rezultatom od 13.35 sekundi, dvije stotinke sporiji bio je njegov sunarodnjak Wilhelm Belocian, dok je treće mjesto zauzeo MađarBalasz Baji s 13.49.

U utrci atletičarki na 100 metara s preponama najbrža je bila američka veteranka Dawn Harper-Nelson s 12.71 ispred hrvatske rekorderke Andree Ivančević koja je trčala 12.88 što je za samo stotinku sporije od njezina hrvatskog rekorda, ali je i njen najbolji rezultat sezone.

Jedini rekord mitinga u utorak postavila je srpska skakačica u dalj Ivana Španović. Osvajačica brončane medalje iz Rija u Zagrebu je bila najbolja sa 7.03 metara čime je za 24 centimetra popravila dosadašnji rekord koji je od 2012. držala Britanka Shara Proctor. Drugo mjesto zauzela je BritankaJazmin Sawyers s 6.68 m, a treće Proctor sa 6.55 m.

Odličan rezultat s obzirom na kraj sezone ostvario je 33-godišnji Jamajčanin Asafa Powell na 100 metara. Slavio je s vremenom 10.01 sekundi ispred tri Britanca, Joela Fearona s 10.06, Jamesa Dasaloua (10.10) i Adama Gemilija (10.11).

U skromnom natjecanju skakačica u vis hrvatska predstavnica Ana Šimić bila je tek peta s preskočenih 1.85 metara. Pobijedila je Uzbekistanka Svetlana Radživil s 1.89 m ispred Ukrajinki Julije Levčenko iIrine Gerašničenko koje su preskočile istu visinu.

Od 2008. dio je IAAF World Challenge serije, što je rang odmah do elitne Dijamantne lige, i redovito je među 15 najboljih i najpopularnijih svjetskih atletskih mitinga.

Na Hanžeku redovito sudjeluju brojni olimpijski i svjetski prvaci te osvajači odličja na najvećim svjetskim natjecanjima iz 40-ak zemalja poput Amerikanke Dawn Harper-Nelson, olimpijska pobjednica iz Pekinga u skoku uvis,Čehinja  Zuzane Hejnove, dvostruke svjetske prvakinje na 400 m prepone, Amerikanac David Oliver, svjetski prvak iz 2013. na 100 m prepone, svjetski rekorder na 100 m utrke Jamajčanin Asaf Powell,

Njima će se i ove godine pridružiti najbolje hrvatske atletičarke i atletičari – Sandra Perković, Blanka Vlašić, Ana Šimić, Andrea Ivančević, Stipe Žunić… Ovogodišnji ‘Hanžek’ održat će se bez koplje, pobjednica iz Ria Sara Kolar zbog bolesti neće sudjelovati.

Otprije dvije godine natjecanje najboljih svjetskih bacača kugle u sklopu mitinga održava se na prostoru pokraj zagrebačkih fontana i Nacionalne i sveučilišne knjižnice i nosi naziv Memorijal Ivana Ivančića.

Dvostruka olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković najavila je u ponedjeljak da će na ovogodišnjem, 66. izdanju Memorijala Borisa Hanžekovića učiniti sve kako joj se ne bi ponovila 2013. kada je jedini poraz u sezoni doživjela baš na Mladosti. Sad sam zdrava i spremna i želim završiti sezonu bez poraza, rekla je Perković koja je te 2013. ostala i bez rekorda mitinga, ali ga je prošle godine hicem od 69,88 metara vratila u svoje vlasništvo.

2. Memorijal Ivana Ivančića

Uoči današnjeg  66. memorijala Borisa Hanžekovića – IAAF World Challenge miting Zagreb na stadionu Mladosti na Savi u 18 sati, u ponedjeljak je s početkom u 18,30 sati održan 2. po redu Memorijal Ivana Ivančića u bacanju kugle, koji se održao
na poznatim zagrebačkim fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u ulici Hrvatske bratske zajednice. Memorijal, iako je bilo kišno vrijeme, okupio je brojne Zagrepčane.
Natjecanje bacača kugle od prošle godine nosi ime Memorijala Ivana Ivančića po proslavljenom hrvatskom atletskom treneru koji je preminuo u kolovozu 2014. godine. Bio je trener naših najboljih bacačica i bacača – Sandre Perković, Ivane Brkljačić, Valentine Srša, Edisa Elkasevića, Nedžada Mulabegovića, Martina Markovića.

Olimpijski pobjednik u bacanju kugle iz Rio de Janeira, Amerikanac Ryan Crouser sinoć je pobijedio, postigao je novi rekord mitinga  od čak 22.28 m.

Rezultati

1. Ryan Crouser (SAD) 20.28m 2. Tom Walsh (NZ) 20.21 3. Darrell Hill (SAD) 21.44 4. Frank Elemba (Kon) 20.89 5. Joe Kovacs (SAD) 20.42 6. Asmir Kolašinac (Srb) 20.42 7. Tomasz Majewski (Polj) 20.24 8. STIPE ŽUNIĆ (HRV) 19.99


hrt/ HIA
foto:arhiv

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *