Portanova Fashion Incubator, pet novih talenata

Portanova Fashion Incubator (PFI), najutjecajnije natjecanje za neafirmirane modne dizajnere u regiji, svake sezone se predstavlja pet najboljih novih modnih talenata. Ove godine su odabrane: Ivana Janjić, Anđela Markušić, Nives Bošnjak, Marija Nakir i Mona Lacko .One će u finualu boriti se za titulu «Najbolji mladi dizajner by Perwoll» koja sobom nosi nagradu od 10 000 kuna i pozivnicu na BIPA Fashion.hr. Finale 16. sezone PFI-a održat će se 30. rujna i 1. listopada u trgovačkom centru Portanova u Osijeku.

 

modni dizajn mlade hrvatske dizajnerice
Portanova Fashion, kreacija Ivane Janjić

Ivana Janjić
Ivana Janjić (22) iz Vinkovaca i studentica je zagrebačkog TTF-a.

Kolekcija A+ kojom se predstavlja na PFI-u nastala je kao reakcija na društveno postavljanje okvira u vidu izražavanja individualnosti putem odjeće. Društvo je, kaže Ivana, spremno muškarca svrstati u neprihvaćene kategorije i to samo prema izgledu, dok ženama u tom pogledu daje potpunu slobodu, što je daleko od deklarirane jednakosti spolova. Slovo A u samom nazivu kolekcije za Ivanu simbolizira početak niza promjena koje su potrebne u društvu, ali i na tržištu.

 

 

 

mlada hrvatska modna dizajnerica
Andjela Markušić, kreacija

Anđela Markušić
Anđela Markušić (25) zagrebačka je studentica Tekstilno Tehnološkog fakulteta.

Ključni pojmovi za njezinu kolekciju Minimal A su razigranost, elegancija i inverzija. Glavna inspiracija je animirani lik britanskog redatelja Simona Tofielda pod nazivom Simon’s cat. Anđela također izdvaja animatora Uba Iwerksa i kinetičke instalacije autora Alexandera Caldera. Iz ovog uočavamo kako Anđela pronalazi inspiraciju u različitim područjima umjetnosti koje upisuje u svoju odjeću.

 

 

mlada ne afirmirana hrvatska dizajnerica
Portanova Fashion, kreacija Nives Bošnjak

Nives Bošnjak
Nives Bošnjak (24) iz Zagreba i studentica je Tekstilno Tehnološkog fakulteta.

Kolekcija Coalescence (srastanje) nastala je u sklopu kolegija na fakultetu na temu hortifashion. Zamišljena je kao prikaz ljudskog suživota s prirodom, koju danas zamjenjuju ‘mcluhanovski’ produžeci čovjekova tijela. To se očituje kroz upotrebu bijele boje koja je simbol čistoće i biljaka čija je zelena boja suptilno dovedena u kontrast s bjelinom. Zanimljiv je i način na koji je Nives nadopunjujući ovu kolekciju upotrijebila i keramiku.

 

 

mlada neafirmirana hrvatska modna dizajnerica
Portanova Fashion, kreacija Marije Nakir

Marija Nakir
Marija Nakir (24) na Zagrebački TTF došla je s rodnog Čiova.

Kolekcija 8H (eight hours) inspirirana je radnicima 30-ih godina prošloga stoljeća, poglavito odjećom onih koji su gradili prve kultne nebodere u New Yorku. Modeli su većinom ‘oversized’ i začinjeni dječačkim šarmom, jednostavnih krojeva i s modnim dodacima od kože koji  podsjećaju na ono što su radnici od odjeće koristili da si olakšaju zahtjevan posao.

 

 

 

Portanova Fashion, neafirmirana mlada dizajnerica
Monika Lacko, kreacija

Mona Lacko
Mona Lacko (24) iz Novog Sada i završava studij na TTF-u.

Mona svojom ‘ready to wear’ kolekcijom naslova Frau Techno želi provesti publiku kroz underground party scenu na kojoj je odrasla njezina generacija. Energiju tadašnje underground techno scene i osobni osjećaj, fasciniranost tim elementima te željom za boljom budućnosti, Mona Lacko je pretočila u svoju kolekciju i stil života.

 

press fashion-incubator /HIA
foto: fashion-incubato

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *