Katolici slave blagdan Male Gospe

Blagdan je Male Gospe , tradicionalno se slavi 8. rujna kao spomendan rođenja Blažene Djevice Marije u crkvama koje nose njezino ime .

Proslava u Solin
Posebno je svečano u solinskome Gospinu prasvetištu, Gospe od Otoka. Svečani ophod oko svetišta s Gospinim kipom i središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.U svojoj propovijedi nadbiskup je govorio o važnosti i značenju krsnoga saveza s Bogom, o krštenju Hrvata na izvoru rijeke Jadro, o tom radosnom događaju koji smo duboko upisali u srce i urezali u kamen.„Milost krštenja je najznačajniji i najradosniji događaj za svakoga od nas, ali i za povijest našega naroda, a isto tako sudbonosan je i za našu budućnost”, istaknuo je nadbiskup Barišić te nastavio.
Podsjetio je da je na tom svetom povijesnom tlu naše kolijevke rođenja i preporođenja 976. godine sagrađena prva crkva u Hrvata, posvećena Kristovoj i našoj majci Mariji. Upravo na današnji dan pred četrdeset godina, 1976., započeli smo našu nacionalnu duhovnu obnovu s majkom Marijom, slaveći trinaest stoljeća pokrštenja Hrvata: od Solina preko Nina do Marije Bistrice. „Kroz stoljeća smo se održali na ovom nemirnom i kamenitom prostoru jer su nam naši svetci i mučenici, natapajući svojim znojem i krvlju naše životne prostore, uvijek bili ohrabrenje i nadahnuće. (IKA).


Proslava na Krku
U Polju na otoku Krku također se obilježava blagdan Male Gospe, ujedno zaštitnice župe. Svečanu misu u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. U poruci evanđelja kardinal je istaknuo da nas Marijin rođendan treba vratiti vrijednostima života iako živimo u teškim vremenima u kojima mnogi pate, posebno izbjeglice.

Proslava Male Gospe u Rami
Mala Gospa slavila se danas i u Rami (BiH).Svetište na Šćitu bilo je puno okupljenih vjernika. Od ranih jutarnjih sati pristizale su kolone hodočasnika iz župa središnje Bosne, Uskopaljske doline, Tomislavgrada, Livna, hercegovačkih župa, kao i Hrvatske, posebno Sinjske i Imotske krajine. 

Svečana sveta misa služena je u samostanskom dvorištu, a predvodio ju je fra Zdravko Dadić, župnik u Sesvetskoj Sopnici i definitor Bosne Srebrene. Prije sv. mise, a u povodu Dana općine Prozor-Rama, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-ploča s imenima ramskih žrtava kroz brojne ratove. Vijenac i svijeću položilo je i izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodanog sabora.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *