Hrvatska predsjednica i mađarski predsjednik posjetili Karanac

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i mađarski predsjednik Janos Ader posjetili su u srijedu baranjsko mjesto Karanac gdje su nazočili otvorenju obnovljene zgrade reformirane kršćanske kalvinističke crkve.

Vjerska zajednica kalvinista ove godine obilježava 200. obljetnicu izgradnje crkve, a u obnovljenoj zgradi dvoje predsjednika dočekali su župnik Janoš Hajek i biskup Lajos Csati Szabo, dok je propovijed i molitvu predvodio biskup iz Budimpešte Istvan Bogardi Szabo.

Najveću financijsku potporu obnovi crkve dala je općina Kneževi Vinogradi, a donirali su Mađarska i Njemačka, a crkva je djelomice obnovljena i vlastitim sredstvima, rekao je župnik Hajek novinarima.

U Karancu je nekada živjelo oko 900 kalvinskih vjernika, a danas ih je 95, rekao je. Najveći problem te vjerske zajednice, kao i u drugim zajednicama na ovome području, odlazak je mladih ljudi, dodao je.

450.obljetnica bitke kod Sigeta

Član Crkvenog odbora Josip Kasap kazao je kako je u vanjsku i unutarnju obnovu crkve uloženo oko pola milijuna kuna.

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Ader nakon bogoslužja kratko su razgovarali s predstavnicima mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj te potom napustili Karanac, bez izjava nazočnim novinarima. (Hina)

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *