Carigradski patrijarh stigao u posjet Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj

Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. stigao je u petak u povijesni posjet Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj.Bartolomej I. je 270. vrhovni poglavar ekumenske Carigradske patrijaršije i formalno je “prvi među jednakim”(Primus inter pares) patrijarsima pravoslavnih crkava.

Dolazak carigradskog patrijarha u Hrvatsku događaj je o kakvom se samo moglo sanjati.To znači da se razina ekumenskih odnosa , nada i očekivanja s dosad uobičajene komunikacije na razini Vatika-Carigrad i obratno  premješta na područje jedne zemlje čija je i bliža i dalja povijest bremenita međuvjerskim i međunacionalnim, piše vecernji.hr

Danas u subotu carigradski patrijarh Bartolomej  i srbijanski patrijarh Irinej služit će liturgiju u Jasenovcu u povodu 75.-te obljetnice stradanja.
Otvorio konferenciju “Novomučenici”

Bartolomej I., koji je jučer došao u Hrvatsku, otvorio je konferenciju o holokaustu  “Novomučenici: perspektiva II” u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji Katarine Kantakuzine Branković u Zagrebu.

‘Vi ste došli u drevnu kršćansku zemlju, zemlju bogate i visoke kulture, koja je zasađena i koja se razvila, a potom i plodove donijela na vjeri i mučeničkom etosu nepodijeljene crkve prvih vijekova’, kazao je episkop pakračko-slavonski Jovan.

Jasenovački novomučenici jednako su vrijedni kao i prvomučenici koje Crkva prinosi Bogu da žive vječno i tek kada naučimo poštovati tuđa stradanja, naučili smo nešto iz vlastitih, rekao je carigradski patrijarh Bartolomej I. otvarajući simpozij o holokaustu “Novomučenici: Poliperspektiva II”. “Mučenici jasenovački predstavljaju u povijesti naše pravoslavne crkve važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima i mračnog doba čovječanstva koje je nemoguće zaboraviti”, rekao je Bartolomej I. “Novomučenici su jednako vrijedni kao i prvomučenici koje Crkva prinosi Bogu da žive vječno”, dodao je. No pozvao je na priznavanje svake nedužne žrtve, bez obzira na njezinu vjersku, nacionalnu pripadnost, na spol i rasu.
Prepoznavanje bratstva bio je zajednički nazivnik govora održanih na simpoziju na kojoj je o problemu holokausta govorio Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Wiesenthal ističući zašto je važno procesuirati zločine. Nakon Drugog svjetskog rata, iskovana je sintagma “nikad više”, no zločini su se nizali od Bijafre, preko Kambodže do Ruande, rekao je Zuroff uvjeren da procesuiranje zločini služi da se zadovolji pravda, ali i da se spriječi njihovo ponavljanje. Davanje pravde žrtvama služi da pobijedi istina i tek tada nastupa mir, rekao je Zuroff, direktor Centra posvećenom lovu na ratne zločince kako bi se priveli pravdi.

 

Na simpoziju su sudjelovali Efraim Zuroff,direktor Centra Simona Wiesenthala iz Jeruzalema, Ruta Vaganaite iz Litve, autorica bestselera “Naši ljudi” (Our People), protojerej Zin iz Rusije te povjesničari, sociolozi, teolozi i ostali eksperti za holokaust iz Poljske, Rusije, Srbije,Rumunjske, Izraela, BiH, Hrvatske.Na konferenciju je stigao i Vučićev ministar rada Aleksandar Vulin.

Radnim dijelom konferencije predsjedao je episkop slavonski Jovan. Srpska pravoslavna crkva posjet patrijarha Bartolomeja I. naziva povijesnim, što on doista i jest, jer carigradski patrijarh prvi put posjećuje Hrvatsku, a uz to je poznat i po svome ekumenskom zalaganju.

Susreo se i s nadbiskupom zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem i patrijarhom SPC-a Irinejem. Pri pozdravu, patrijarh Bartolomej I. je kardinalu Bozaniću darovao križ. S patrijarhom Bartolomejem I. susreo se premijer Tihomir Orešković. Kao izaslanik srbijanskog premijera na simpozij je stigao i ministar rada Aleksandar Vulin. “U okviru mog ministarstva nalazi se jedna važna i velika odgovornost, a to je očuvanje i njegovanje antifašističkih tradicija i oslobodilačkih ratova srpskog naroda. Shodno tome moj zadatak je da budem baš ovdje”, kazao je Vulin. Nije se susreo s predstavnicima hrvatskih vlasti.

Značaj posjeta

Dalekosežnost posjeta carigradskog patrijarha Bartolomeja I. ne možemo procijeniti, no on je čovjek dijaloga i došao je ovamo da bi potaknuo dijalog, rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac koji je nazočio simpoziju o holokaustu. “Došao je ohrabriti nas da ne zaboravimo odgovornost prema ljudima koji su stradali u vremenima zločina, a Jasenovac je nesumnjivo jedan od najvećih zločina počinjenih ne samo u 20. stoljeću”, rekao je. No Jasenovac je i povod da se uzdignemo prema “uzajamnom praštanju i uzajamnom poštivanju i obnovi povjerenja”, smatra Pupovac.

Zbog svoje povijesne lokacije u prijestolnici bivšeg Istočnog Rimskog Carstva i uloge Majke Crkve modernih pravoslavnih crkava, eukumenska patrijaršija ima poseban status u pravoslavlju, a njezin poglavar posebnu čast i titulu prvog među jednakim; pravoslavnim prelatima i smatra ga se duhovnim poglavarom 300 milijuna pravoslavnih kršćana u svijetu.

Ekumenska carigradska patrijaršija jedna je od najdugovječnijih institucija u svijetu, s važnom ulogom u svjetskoj povijesti i širenju kršćanstva. Patrijaršija je počela dobivati na važnosti u četvrtom stoljeću kada je rimski car Konstantin Veliki (306.-331.) preselio svoju prijestolnicu u Bizantion i nazvao ga Novim Rimom, odnosno Carigradom. Njegova svetost arhiepiskop carigradski novorimski i ekumenski patrijarh Bartolomej I, kako mu glasi službena titula, rođen je 1940. kao  Dimitrios Arhondonis na turskom otoku Imbrosu u Egejskome moru.

Bartolomej se u svom radu posebno istaknuo na međunarodnom planu. Odmah nakon ustoličenja posvetio se obnovi pravoslavnih crkava nekadašnjeg istočnog bloka poslije pada komunizma u tim zemljama. Nastavio je i pomirbu s Katoličkom Crkvom koju su potaknuli papa Pavao VI. i carigradski patrijarh Atenagora povijesnim činom ukidanja međusobnog izopćenja Rima i Carigrada, kojim je kulminirao Crkveni raskol 1054.

Papa Benedikt XVI. posjetio je sjedište carigradske patrijaršije u Fanaru (dio Istanbula) prije 10 godina, a povijesni trenutak bio je 19. ožujka 2013. kada je Bartolomej nazočio ustoličenju pape Franje u bazilici Svetog Petra u Vatikanu.
Bilo je to prvi put poslije tisuću godina da je jedan carigradski patrijarh nazočio ustoličenju novog Pape

 

hrt/vecernji.hr/hia
foto:AFP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *