Kod Celja počela ekshumacija masovne grobnice

Ekshumacija nije utvrdila radi li se o slovenskim domobranima, ustašama ili četnicima.Uz kosture je nađena vojnička oprema, iako se ne može isključiti da se u grobnici u donjim slojevima nalaze i civili.

Na lokaciji Košnice blizu Celja slovenski arheolozi započeli su s ekshumacijom žrtava još jedne od masovnih grobnica nastalih na slovenskom teritoriju u vrijeme poraća, piše u petak mariborski list “Večer”.

Radovi na ekshumaciji jedne od triju jama u kojoj je prema pričanju lokalnih stanovnika zakopano 200 do 600 ubijenih nastavlja se, ali do sada otkopani kosturi ne potvrđuju pretpostavke da su žrtve civili iz Celja, ubijeni u svibnju 1945., naveli su stručnjaci koji rade na ekshumaciji.

Još se ne zna tko su ubijeni u jami

Uz kosture je nađena vojnička oprema, iako se ne može isključiti da se u grobnici u donjim slojevima nalaze i civili, kazali su za mariborski dnevni list  arheolozi.
Za sada uz kosture ubijenih  nisu nađeni predmeti na osnovi kojih bi se moglo potvrditi jesu li ubijeni pripadali slovenskim domobranima, hrvatskim ustašama ili četnicima, a nisu pronađene niti identifikacijske pločice koje su nosili pripadnici Wehrmachta, piše list.

Sondiranje i ekshumacija masovnih grobnica u Košnicama počela je 2010. godine, kad je u jednoj jami nađeno više od stotinu žrtava. Najčešće ranije pretpostavke bile su da su u Košnicama pobijeni i zakopani celjski Nijemci, ali i neki Slovenci iz toga grada. Oko Celja su se po slovenskim povijesnim izvorima vodile borbe jačeg intenziteta pri povlačenju njemačkih i drugih vojnih postrojbi prema sjeveru početkom svibnja 1945. godine, a partizani su u grad ušli 10. svibnja.

hrt/hia
foto:

vezane objave

Komemoracija žrtvama u Bleiburgu

Ostaci žrtava masovnog zločina iz Hude jame se izmještaju na mariborsko groblje

hrt/hia
foto:

One thought on “Kod Celja počela ekshumacija masovne grobnice

  1. Poštovani
    Veseli me konačno otvaranje ovog grobišta bez obzira na trenutne nalaze no vidim da se radi sa pietetom i bez rovokopaća kojima se lome kosti žrtava, pogledaj slike sondaža u Tezanskom Gozdu. Što se tiče ovog grobišta kao bivšem istraživaču poznati su mi samo zapisi gospodina Dr Černeja iz Celja i njegovog kolege gospodina …….. obadva su bili i članovi Komisije Vlade Republike Slovenije “PUČNIKOVE KOMISIJE” sa kojima se poznajem i od kojih sam primio neke materijale pa čak i u rukopisu. Ja bi samo napomenuo poštovanim kolegama koji rade na ovom iskopu kao sudionik križnoga puta; Neprekidna kolona civila i pripadnika vojnih formacija koja se je kretala od Zidanog Mosta bila je sačinjena od Njemačkih vojnika koji su već u Zidanom Mostu odbacivali dio svoje opreme i pojedinačnog naoružanja koje nam je ometalo prolaz, Pripadnici HOSa Ustaše i Domobrani a prikljućili su nam se Ravnogorski četnici Popa Đujića i Kozaci. Bili smo gladni i iscrpljeni a kolona se kretala usporeno i radi uske ceste na djelovima kanjona tako da su četnici išli uz rjeku Savinju skačući po sa kamena na kamen. U kasno poslije podne stigli smo nesmetano u Rimske Toplice gdije je na nas koji smo bili na odmorištu jedan voćnjak uz Savinju i prolazeću kolonu izvršen je žestok artiljerijski napad gdije je poginulo oko 200 ljudi i mnogo konja i drugih životinja. Mnogi su bili teško ranjeni kao i ja i moja mama. poslije napada kolona je nastavila put bez svjetla no u prije Celja je prekinuta i mnogi iz te kolone zarobljeni su u Košnicama gdije samo predviđam da su mnogi i streljani a kasnije su dovođeni i sa Teharja kao i u Hudu Jamu, Stari Hrastnik i napuštene rudnike. Upozoren sam na jedan rudnik da je pun Hrvata no broj mi se činio pre velik a o istom nisam želio govoriti obzirom na izvor informacije a istu je primio od sugrađana. Ovo neznam da li Vam može pomoći no samo skrećem pažnju tko su moguće žrtve, Napominjem da su četnike odvojili muškarce oko 1.500 i streljali u dnevnom kopu rudnika Stari Hrastnik a njihove žene kojih je bilo oko 400 bile su u logoru Dol kod Rimskih Toplica odvedene su i streljane no nije mi poznato mjesto. Želim Vam da ovu svetu dužnost koju obavljate uspješno i čestito završite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *