Izborna šutnja nastupila noćas u ponoć

U Hrvatskoj je od ponoći na snazi izborna šutnja pred nedjeljne prijevremene parlamentarne izbore na kojima oko 3,8 milijuna birača bira 9. saziv Hrvatskog sabora.

Izborna šutnja traje cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, to jest do zatvaranja birališta.

U inozemstvu, u 49 država gdje se također bira novi saziv Hrvatskog sabora, šutnja je počela dan prije, s prvim minutama petka i trajat će do nedjelje u 19 sati. Prvo biralište otvoreno je sinoć u 23 sata u Australiji. Građani BiH glasuju od 7 sati. Posljednje biračko mjesto, u Kaliforniji, bit će zatvoreno u 4 sata u ponedjeljak.

Za izborne šutnje zabranjeno je objavljivati izjave, intervjue, fotografije sudionika, kao i procjene izbornih rezultata.

Kazne za kršenje šutnje ne postoje, no predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin poziva izborne sudionike da je poštuju.

Svoje programe i kandidate izborni su sudionici mogli službeno predstavljati u proteklih 25 dana i sedam sati, toliko je, naime trajala službena kampanja kojom je “prošlo” gotovo 2. 500 kandidata.

Bira se 151 zastupnik – 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, u XI. izbornoj jedinici koju praktično čini cijeli svijet, a osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u XII. izbornoj jedinici koju čini cijela Hrvatska.

Nedjeljni izbori drugi su parlamentarni izbori na kojima birači mogu koristiti preferencijalni glas,  dakle na izbornoj listi za koju glasuju mogu aokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost. Preferencijalno glasovanje uvedeno je na prošlim  izborima.

Preferencijalno glasovanje omogućava biračima izražavanje svoje naklonosti određenom kandidatu za kojega smatraju da je najbolji odabir na listi. Kandidati pak stječu veću neovisnost od stranačkog vodstva jer birači imaju priliku odlučiti hoće li kandidat postati zastupnik ili će ostati npr. na dnu kandidacijske liste. Da bi se nekom kandidatu prihvatili preferencijalni glasovi, prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, mora ih dobiti najmanje 10% od glasova koje je osvojila njegova lista.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *