Prošlo je 15 godina od terorističkog napada na NY


Prošlo je 15 godina od največeg terorističkog napada u povijesti Sjedinjenih Američkih Država u kojem su teroristi srušili tornjeve-blizance u NY.

Otmičari su 11. rujna oteli četiri putnička zrakoplova, s dva su uspjeli srušiti tornjeve Svjetskoga trgovinskog centra. Odgovornost za napad preuzela je al-Qai’da, a njezin vođa na 15. godišnjicu opet Americi prijeti terorističkim napadima.

Prvi put nakon rušenja Svjetskog trgovinskog centra njujorška policija svečanom je povorkom obilježila 11. rujna. Tijekom spašavanja unesrećenih u terorističkom napadu poginula su 23 njujorška policajca, 34 policajca u neboderima te 343 vatrogasca.

Napadi na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. zauvijek su izmijenili lice te zemlje i utjecali na njezinu diplomatsku strategiju i sigurnosnu politiku. 15 godina nakon napada Amerika je i dalje u kontinuiranom ratu protiv džihadističkog terorizma, ne uspijevajući stati na kraj kaosu na Bliskom istoku.

Unatoč tome što je aktualni predsjednik Barack Obama, na čelu države od siječnja 2009., otvoreno odbio vojno intervenirati u ratovima koji se vode u arapskome svijetu te Ameriku pokušao izmiriti s muslimanskim zemljama, Sjedinjene Države ostavlja u stanju permanentne borbe protiv islamističkog terora, ocjenjuju stručnjaci.

I 15 godina nakon napada 11. rujna, ratovi na Bliskom istoku, metastaze Islamske države, nastavak radikalizacije te napadi u Europi i u Americi ne dopuštaju da paradigma “globalnog rata protiv terorizma” nestane, smatra analitičarka Tamara Cofman Wittes.

Prva svjetska sila i dalje je vojno angažirana, ograničeno ili samo logistički na brojnim ratnim poprištima u svijetu: u Siriji i Iraku protiv IS-a, u Afganistanu, u Libiji, Jemenu, Somaliji ili u Nigeriji protiv brojnih islamističkih boraca i njihovih napada.

Za sirijsku tragediju zasad nema nikakva trajnog rješenja, unatoč vojnim i diplomatskim intervencijama Sjedinjenih Država i Rusije. Ni u programima dvojice predsjedničkih kandidata na izborima 8. studenoga, Hillary Clinton i Donalda Trumpa nema spomena o većem ponovnom američkom angažmanu u spomenutim sukobima.

Washington ipak strahuje od druge vrste nešto ‘jednostavnijih’ napada lokalnih islamista, poput pucnjave u lipnju u floridskom gay klubu što ga je počinio američki državljanin afganistanskog porijekla u kojemu je pobijeno 49 ljudi ili napada Pakistanca i njegove supruge, američkih državljana, u prosincu u Kaliforniji kada je poginulo 14 ljudi.

Zbog takvih su terorističkih napada američke vlasti pojačale nadzor i rad obavještajnih službi u zemlji i inozemstvu, a od 2001. proračunski dio koji ide CIA-i, FBI-ju i NSA-i gotovo je udvostručen.

Unatoč angažmanu vlasti, istraživanje javnog mišljenja koje je proveo Pew Research Center, pokazalo je da 40 posto američkih državljana smatra kako “su teroristi još moćniji nego 11. rujna i sposobni počiniti još veći napad na Sjedinjene Države”.

O napadu 11. rujna i njegovom socijalnim i vojnim posljedicama u Dnevniku 3 je govorio profesor Janko Bekić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *