Izjava pobjednika i gubitnika jučerašnjih izbora

Izjava pobjednika i gubitnika izbora
Nakon objave neslužbenih rezultata u nedjelju održanih prijevremenih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj biračima se obratio pobjednik Andrej Plenković i gubitnik izbora Zoran Milanović.
Pobjednik izbora je HDZ koji je, prema neslužbenim rezultatima DIP-a,  osvojio je 61 mandat.Gubitnik je SDP i njegova koalicija koji su osvojili 54 mandata. Mosti je osvojio 13 mandata te će i biti će važan čimbenik u sastavljanju vlade. Veliko iznenađenje je Živi most koji je sa svojim koalicijskim partnerima ostvario 8 mandata.

Andrej Plenković
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, zahvalio se svima koji su dali potporu HDZ-u i njegovim partnerima, ali o svima ostalima koji su doprinijeli snažnom legitimitetu. Istaknuo je i da je HDZ prije nešto više od dva mjeseca bio u nezavidnom položaju te da je imao nekoliko ciljeva.

Prvi cilj je bio da HDZ postavimo u desni centar gdje ga je oduvijek vidio i stvarao dr. Franjo Tuđman. Mislim da smo svi zajedno u rekordno kratkom roku to i učinili, rekao je Plenković.

Kada sam sa suradnicima krenuo u proces transformacije stranke rekao sam da HDZ kao stranka mora biti vjerodostojna, kazao je. Naveo je da postoje četiri bitne zadaće – politička stabilnost, pravna sigurnost, kvalitetan gospodarski rast i razvoj, socijalna pravednost i provedba kršćanske solidarnosti.

Plenković je izjavio da je HDZ otvoren za suradnju s onima koji su mu programski i svjetonazorski bliski. Najavio je da će se u ponedjeljak održati sjednica Nacionalnog vjeća stranke i dogovoriti platforna za poslijeizborne razgovore. Iduća vlast treba biti stabilna, od koristi hrvatskim građanima i europski orijentirana.

Plenković je poručio i da će voditi brigu o mladima, selu, hvatskim radnicima, umirovljenicima. Ovo je važan dan za hrvatsku demokraciju i HDZ, poručio je na kraju svog govora predsjednik HDZ-a.


Zoran Milanović

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u ime Narodne koalicije, nakon objave privremenih neslužbenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva, obratio se  nazočnima u izbornom stožeru koalicije i više puta ponovio kako je Hrvatskoj potrebna stabilna vlada te poručio kako će sve biti jasnije ujutro kada se prebroje svi glasovi.

Zahvaljujem svima koji su izišli i dali nam podršku. Glasovi se još broje, konkurencija je žestoka i bit će tijesno. Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku, osam mjeseci smo sudjelovali u jednom eksperimentu, gdje smo bili, nigdje, što smo radili, ništa, kazao je Milanović u MSU.

Stojimo na raspolaganju i svatko od nas treba zatomiti svoje osobne ambicije i taštine i staviti se na raspolaganje državi jer više na ovakav način kao zadnjih osam mjeseci ne može, rekao je Milanović.

Na ove izbore je izašlo 10 % manje ljudi nego na prethodne, to su činjenice. Zadnjih osam mjeseci imali smo nestabilnu i destruktivnu vladu, dali smo sve od sebe,  učinili sve što je potrebno da motiviramo ljude, ali očito smo mogli još i bolje. Naglasio je kako je u ovom trenutku najbitnija Hrvatska, a ne naše osobne karijere i taštine.

Božo Petrov

Božo Petrov čelnik Mosta obratio se javnosti iza ponoći i poslao jasnu poruku onima koji će sastavljati parlamentarnu većinu. Dali su rok od pet dana onima s kojima će razgovarati.

‘Dragi prijatelji i građani, hvala vam na povjerenju. Hvala svima koji su dali svoj glas da se od promjena ne odustaje. I dok god budemo imali vaše povjerenje, trudit ćemo se da javni interes bude ispred privatni. Pozivam sve mlade da se uključite u borbu za vašu budućnost. Nemojte otići a da ne pokušate. Nazvat će vas amaterima diletantima. Da vas hvale, ja bih se zabrinuo. Ova Hrvatska može i mora biti bolja. Politika može biti bolja, ali ona treba vas koji u ovom trenutku razmišljate kada ide koji autobus i vlak. Nemamo više ružičaste naočale i nismo naivni.
Zamolio je sve medije da u idućih 3-4 dana borave na drugim mjestima.’Drugi se trebaju odlučiti za što se oni bore. Most je svoje rekao’, poručio je na kraju ispraćen skandiranjem ‘Božo, Božo!’

Živi Zid

”Ponosan sam na sve one koji su danas izašli na izbore i poslali jasnu i glasnu poruku da u skoroj budućnosti Hrvatska bez HDZ-a i SDP-a na vlasti je moguća”, kazao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić koji se s koalicijskim partnerima pojavio oko 23 sata u izbornom stožeru, dočekan povicima i pljeskom te prigodnom pjesmom. Pozdravili su se s okupljenima u izbornom stožeru, nakon čega su razrezali toru i popili čašu šampanjca.”To je tek početak i mnogo toga treba napraviti, na mnogo problema treba ukazati, puno nas još posla čeka. Naše vrijeme tek dolazi, pozivam sve na jedinstvo, usmjerenost ka ciljevima i uspjeh neće izostati”, poručio je Sinčić kojem su oduševljeno zapljeskali

 

hrt/dnevnik.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *