HDZ kreće u pregovore, danas sastanak s Mostom

HDZ kao relativni pobjednik ovih izbora kreće u pregovore za sastavljanje nove Vlade. Formirao je radnu skupinu koja će pregovarati s drugim strankama.

DANAS SASTANKAK S MOSTOM

Kakop piše jutarnji.hr predsjednik HDZ-a Andrej Plenković će danas ispred središnjice stranke dati izjavu za medije u kojoj će načelno pristati na zahtjeve Mosta, s time da će tražiti sastanak u 17 sati u središnjici HDZ-a na kojem će s vodstvom Mosta i Božom Petrovomrazgovarati o konkretnoj provedbi tih njihovih jamstava.

O SASTANKU NACIONALNOG VIJEĆA
Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković nakon jučerašnje sjednice Nacionalnog vijeća u sjedištu Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba dao izjavu novinarima. Komentirao je, između ostalog, sjednicu Nacionalnog vijeća, formiranje radne skupine za pregovore o sastavljanju buduće Vlade…

Održali smo sastanak Nacionalnog vijeća HDZ-a – na kojem smo analizirali rezultate izbora za Hrvatski sabor. Kolege su izvijestile o aktivnostima u njihovim izbornim jedinicama. Ukupno gledajući – zadovoljni smo. Povećali smo broj mandata s 56 na 59, a dobili smo dva mandata u XI. izbornoj jedinici. HDZ će – pojedinačno kao stranka – u  Hrvatskom saboru imati 57 mandata. Prilično velika razlika od SDP-a koji ima 38 mandata. Dogovorili smo da pristup pregovorima o formiranju buduće Vlade bude na temelju našega izbornog programa. Oformili smo radnu skupinu – koja će razgovarati s drugim strankama. Vjerujemo da ćemo u propisanim ustavnim i zakonskim rokovima formirati stabilnu Vladu.


O POČETKU PREGOVORA

Čestitam i Mostu i ostalim stranka na ostvarenim rezultatima. Najvažnije – HDZ je uvjerljivi pobjednik izbora i u pregovore ulazimo s takve pozicije. Čuli smo sedam točaka Mosta – neke od njih su provedive, neke zahtijevaju detaljnije razgovore. Radna skupina već od sutra, od utorka, počinje kontakte s drugim strankama. Želimo izbjeći situaciju nakon prošlih izbora. Razgovarat ćemo s Mostom, ali i drugim strankama koje su prešle izborni prag. Velika koalicija ne dolazi u obzir. Idemo otvoreno i transparentno te s ciljem da oformimo Vladu. Spremni smo ispisati novu stranicu suradnje.

O EUROPSKIM STANDARDIMA

Pregovarački tim vodit ću ja, a suradnici će biti: Gordan Jandroković, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Zdravko Marić, Goran Marić i Davor Božinović. Savjetodavno će pomoći i oni koji su imali puno korisne i kvalitetne suradnje u ovom sazivu Hrvatskog sabora, ali i u Vladi. Što se tiče HDZ-a, držimo se europskih i demokratskih standarda. Predsjednik stranke koja je relativni pobjednik izbora trebao bi biti premijer.

O SURADNJI S PREDSTAVNICIMA NACIONALNIH MANJINA

Otvoren sam za suradnju sa svim predstavnicima nacionalnih manjina. Stranka smo jasno ukorijenjena u vrijednostima obitelji Europske pučke stranke. Pridajemo veliku pozornost suradnji s nacionalnim manjinama i poštivanju njihovih prava. Ali isto tako očekujemo da se prava hrvatske manjine u drugim državama poštuju (HDZ)

hdz/HIA
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *