Most čeka odgovor na 7 postavljenih uvjeta

Most kao treća politička stranka sa 13 osvojenih saborskih mandata ulazi kao važan faktor  za sastavljanje nove Vlade u pregovorima s HDZ-om pobjednikom izbora.
Most ima priliku postati stranka koja će plesati dulje od dva ljeta i postati jaka nacionalna stranka, piše vecernji.hr . Tome u prilog ide činjenica da je na nedjeljnim izborima Most u svih deset izbornih jedinica osvojio barem po jedan mandat.

Nakon što je SDP ispao iz igre i nakon što je Zoran Milanović jučer rekao kako je razlika u broju osvojenih mandata između Narodne koalicije i HDZ-a tolika da SDP s Mostom neće niti počinjati pregovore o eventualnom sastavljanja parlamentarne većine, Most je blizu tome da Vladu ponovno formira s HDZ-om, strankom koju sada vodi centristički političar Andrej Plenković.

U Mostu su bili jako škrti na riječima, ponovili su kako preduvjet suradnje s HDZ-om ostaje HDZ-ov pristanak na svih sedam zahtjeva Mosta (Demokratizacija i financiranje političkog i izbornog sustava: uvođenje tri preferencijska glasa svakog birača, zabrana kandidiranja osoba za koje nisu protekli rokovi rehabilitacije osuđenih za neka teška kaznena djela, manje novca za financiranje stranaka iz proračuna, zatim proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa, izmjena Ovršnog zakona: omogućiti ovršenicima koji imaju jedinu nekretninu da ne završe na ulici itd.)

I dalje tvrde da HDZ mora do vikenda pozitivno odgovoriti na svih sedam zahtjeva jer inače od suradnje Mosta i HDZ-a, kažu, neće biti ništa. Iz Mosta su nam danas tvrdili kako s njima ni Andrej Plenković ni itko drugi iz vodstva HDZ-a nije kontaktirao u vezi s prvim razgovorima o sklapanju eventualne postizborne koalicije i formiranja nove Vlade HDZ-a i Mosta.

Most neće inzistirati na mjestu premijera za Božu Petrova – kažu kako nemaju ništa protiv da to bude Plenković ako se ispune Mostovi zahtjevi i postigne konačan dogovor. Željeli bi dobiti mjesto predsjednika Sabora kako bi kontrolirali tempo donošenja zakona, ali, kako doznajemo, i tu je moguć kompromis s HDZ-om. Kako doznajemo, u Mostu misle kako će HDZ sigurno pokušati sastaviti većinu bez njih, s HNS-om, manjincima i još nekoliko saborskih zatupnika.

No, svima na političkoj sceni ipak je najizgledniji dogovor HDZ-a i Mosta. Problem koji će gotovo sigurno iskrsnuti tijekom pregovora Plenkovića i Petrova jest to što sada HDZ ima puno jaču poziciju nego što je imao nakon lanjskih izbora. I Most sigurno više neće moći dobiti sve što želi, mnogi kompromisi bit će nužni. Ili kako je to rekao jedan od viđenijih mostovaca u izbornoj noći: “Da je barem razlika između HDZ-a i SDP-a manja, bilo bi nam lakše u pregovorima.”

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *