Beljak radi čistku u HSS-u, odlaze Petir i Koren

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak na današnjoj je izvanrednoj konferenciji za medije objavio da privremeno udaljuje iz stranke oko 100 članova HSS-a, uključujući Marijanu Petir i Darka Korena.

Rekao da bi rezultat na izborima sigurno bio bolji da nije bilo opstrukcije dijela najviših dužnosnika HSS-a.

– Glavni odbor HSS-a je donio uoči kampanje određene odluke. Među njima je stajalo da će svi oni gdje će rezultat bitno odudarati od stanja na terenu biti sankcionirani – rekao je dodajući da je odlučio uzeti stvari u svoje ruke, iskoristiti ovlasti i privremeno udaljiti iz stranke oko 100 članova HSS-a, među kojima su najistaknutiji članovi Darko Koren i Marijana Petir.

– Ovo ne znači izbacivanje iz stranke, ovo znači samo pokretanje postupka, na što se oni mogu žaliti – rekao je Beljak, dodajući da postupak kreće danas. Naglasio je da oni koji se ispričaju neće biti sankcionirani.

Čestitao HDZ-u

Ja nisam nikakav diktator. Predložio sam odluku koju je podržalo 84 posto članova Glavnog odbora. Onima koji se s time ne slažu nije mjesto u HSS-u, to je vrlo jednostavno – rekao je Beljak.

– Ako članstvo misli da ovo nije dobra odluka, ja više neću biti predsjednik stranke – poručio je također. Beljak je rekao da je u kampanji prikazan kao lopov te da ne želi uz to sudjelovati još i u unutastranačkim borbama.

HSS je sudjelovao u izborima kao dio Narodne koalicije, koja je izgubila od HDZ-a i partnera, nakon čega je čelnik SDP-a Zoran Milanović najavio da se više neće kandidirati za predsjednika SDP-a. HSS je na izborima osvojio pet saborskih mandata, tri više nego u prošlom sazivu.

Beljak je čestitao HDZ-u na pobjedi i zaželio mu je da što prije sastavi Vladu.

– Jedinstveni smo u stajalištu da budemo konstruktivna oporba – rekao je Beljak.

Beljak je rekao da je rezultat HSS-a bolji nego na prošlim izborima te da predstavlja “mršavi” rast. Zahvalio se biračima i koalicijskim partnerima na povjerenju.

– Nadam se da će ta suradnja i u budućnosti biti jednako dobra – rekao je Beljak.

“Nisam član SDP-a ni HDZ-a”

Odbacio je optužbe o rušenju HSS-a.

– Pet godina smo imali jedan mandat u Saboru, sad ih imamo pet. Je li to rušenje? Koliko bismo ih imali da smo išli sami? – rekao je Beljak.

– Ja nisam član SDP-a jer smo bili u koaliciji, nisam ni član HDZ-a, ne daj bože – dodao je.

Beljak je rekao da je ponašanje Marijane Petir bilo vrlo nekorektno te bi minimum korektnosti bio da se pojavila barem na jednom skupu. Osudio je i izjavu HSS-ovca Momira Karina koji je, kako je rekao, pozvao birače da glasaju za HDZ-ovca Milana Kujundžića. Kritizirao je i svog prethodnika Branka Hrga za kojega je rekao da je ubijao raspravu.

– Ako netko ne razumije da je stranka ispred osobe, to je njihov problem. Ja mislim da takvima u novom HSS-u nema mjesta – poručio je.

Oglasila se Marijane Petir

Marijana Petir oglasila se na Facebook stranici. Između ostalog napisala je da je ta Beljakova odluka izraz straha zbog njene najave da će se kandidirati za predsjednicu stranke.

Nisam primila nikakvu odluku o svojoj suspenziji, koju je gospodin Beljak najavio prije nekoliko trenutaka. Ova odluka gospodina Beljaka izraz je straha moje najave da ću se kandidirati za predsjednicu stranke te mojom suspenzijom želi onemogućiti moju kandidaturu na unutarstranačkim izborima i stvoriti uvjete da nastavi sa sustavnim razaranjem HSS-a. Gospodin Beljak uništio je ugled HSS-a i mora otići. Nije bio iskren prema stranačkom članstvu, sklopio je koaliciju koju članstvo nije podržalo, a koja je rezultirala porazom na parlamentarnim izborima, te se sada želi riješiti svih onih koji se ne slažu sa smjerom kojim želi stranku povesti, a to je u propast. Pozivam gospodina Beljaka da prizna vlastitu odgovornost i odstupi s mjesta predsjednika stranke, povuče najavljene suspenzije te raspiše unutarstranačke izbore na kojima će članstvo HSS-a imati priliku izabrati kojim smjerom želi ići“, napisala je Petir na Facebooku.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *