Arapi kupuju i po Hercegovini

Nakon središnje Bosne i Sarajeva Arapi stižu i u Hercegovinu, osim nekretnina kupuju i tamošnje tvrtke.

Za razliku od Sarajeva i središnjeg dijela Bosne, gdje su cijene nekretnina, zemljišta, vila, stanova posljednjih mjeseci skočile više puta zbog prave invazije građana iz arapskih zemalja, na području Hercegovine događa se jedan posve drukčiji trend. Jača dolazak turista, Arapi, a još više Turci kupuju kompanije i pokreću biznis ovdje. Prema riječima Kamela Ratkušića iz agencije Agenta d.o.o. iz Mostara, u posljednjih mjesec dana dogodilo se nekoliko poslovnih akvizicija na području Hercegovine. Uz Hepok, koji je prodan, Kuvajtski fond kupio je još jednu plantažu, a u pregovorima je i s vlasnicima nekadašnjih Staklenika u mostarskom naselju Buna koji su djelovali u sklopu Hepoka, odnosno još veće poslovne grupacije APRO-a, kao i određenih poljoprivrednih lokacija na području Ljubuškog.

Turizam u Mostaru

“Trenutačno je najveće zanimanje ljudi koji dolaze iz arapskih zemalja za turizam, a krenulo je i s investicijama koje su jedine prave, zdrave investicije nakon dugog niza godina ulaganja uglavnom u agroproizvodnju”, rekao je za “Večernjak” Ratkušić koji ističe kako posljednje dvije godine pokušava snažnije otvoriti područje Hercegovine koje je puno zanimljivije po svojim ljepotama i potencijalima.

Mostarski HEPOK dobio novog vlasnika

Hercegovački poljoprivredni kombinat ”Hepok” iz Mostara krajem tjedna dobio je novog većinskog vlasnika, a to je Društvo za ulaganje u poljoprivredu “Zeraa Agriculture Investment” Sarajevo, saznaje “Dnevni avaz”. Riječ je o podružnici kompanije “Zeraa Investment LLC” iz Dubaija, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prodaja “Hepoka” je obavljena 24.kolovoza ove godine na Sarajevskoj burzi.Dosadašnji većinski vlasnici, kompanije “Amko Komerc” Sarajevo te “Vino Župa” prodali su svoje udjele od 69,2% odnosno 25,5 % kapitala u ovom hercegovačkom kombinatu, koji zapošljava oko 100 ljudi. Nakon ove transakcije “Zeraa Agriculture Investment” Sarajevo postala je većinski vlasnik “Hepoka”, s kapitalom od 94,8 %.

Inače, ova kompanija iz Dubaija, koja djeluje i na području BiH, 1. srpnja potpisala je ugovor o kupovini Tvornice za preradu voća “Bosnaplod” u Brčkom. “Bosnaplod” je kupljen za 6 milijuna maraka. Zastupnik “Zeraa Agriculture Investment” Amer Bukvić, inače direktor BBI banke, ranije je izjavio da se radi o veoma ozbiljnom investitoru, koji je ušao u našu zemlju radi velikih investicija u poljoprivredu.

– Cilj je da se napravi najveći poljoprivredni proizvođač u BiH. „Bosnaplod” će poslije ove akvizicije biti veći nego što je ikad bio u svojoj povijesti – rekao je Bukvić.

 

vecernji.ba/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *