Cijene nafte na svjetskom tržištu ispod 47 dolara

Cijene nafte na svjetskom tržištu kliznule su u srijedu na ispod razine od 47 dolara budući da su u fokusu trgovaca i dalje procjene da će prekomjerna opskrba trajati dulje nego što se očekivalo.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte kliznula 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,77 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu1,22 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 44,64 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u minusu 1,39 dolara.

Jučer je u fokusu tržišta bila procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da oštro usporavanje rasta potražnje u kombinaciji sa snažnim rastom zaliha i povećanom opskrbom možda znači da će tržište biti prekomjerno opskrbljeno još najmanje u prvoj polovini iduće godine.

Dan prije i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognozirala je veći višak u idućoj godini no što se prethodno očekivalo zbog novih polja u zemljama koje nisu njezine članice.

Te su prognoze i danas utjecale na raspoloženje na tržištu, nakon što je jutros cijene nakratko podupro podatak Američkog instituta za naftu (API) o neočekivano skromnom rastu zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 1,4 milijuna barela. Očekivao se njihov skok za 3,8 milijuna barela. Službeno izvješće američke vlade o zalihama bit će objavljeno tokom dana.

U Commerzbanku danas napominju da je odgođeno uravnoteženje tržišta najvećim dijelom rezultat povećanja proizvodnje u članicama OPEC-a. Tržište bi se već uravnotežilo da je OPEC zadržao proizvodnju na svibanjskoj razini, dodaju njihovi analitičari u bilješci klijentima.

– Umjesto planiranih razgovora o ograničavanju proizvodnje krajem rujna OPEC bi trebao razmisliti o promjeni trenda povećanja proizvodnje iz proteklih mjeseci – zaključio je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Članice OPEC-a održat će krajem rujna neformalni sastanak na rubu Međunarodnog energetskog foruma u Alžiru, na kojem bi trebala sudjelovati i Rusija.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak bila 1,54 dolara niža nego dan prije i iznosila je 42,91 dolar.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *