Pokus na miševima: Mogu li se djeca praviti bez ženske osobe?

Izvršen je pokus na miševima  nakon čega su znanstvenici s uglednog engleskog sveučilišta Bath objavili da su napravili rane eksperimente koji ukazuju da će jednog dana biti moguće praviti djecu bez – jajašca.

Kažu da su na svijet doveli mladunče miša na način da su spermije kemijskim procesom ‘uvjerili’ da ulaze u normalna jajašca. Ovaj neobičan eksperiment je objavljen u magazinu Nature Communications i u njemu se naglašava da bi u nekoj budućnosti proces začeća bio moguć bez ženske osobe.

Pokus su započeli tako da su neoplođenu jajnu stanicu pomoću kemikalija pretvorili u neku vrstu embrija. Taj lažni zametak dijeli mnogo toga zajedničkog s običnim stanicama, ponajviše sa stanicama kože, na način da se dijele i kontroliraju svoj DNA. Nakon toga su u lažni embrij ubrizgali spermu. U eksperimentima s mišem, izgledi za postizanje uspješne trudnoće bili su 24 posto. Dakle, ništa sigurno, ali dr. Tony Perry, koji od početka radi na projektu, kaže da je ovo tek početak. U timu znanstvenika je, inače, bio i profesor Miodrag Gužvić iz Srbije.

– Ovo je prvi put da je netko dokazao da kombinacija spermija i jajašca nije jedina koja može dovesti do potomstva. Ovo što smo napravili, mijenja baš sve. Mladunci miševa su bili potpuno zdravi s normalnim životnim vijekom. I da, imali su zdravu mladunčad – rekao je Perry za BBC.

Nešto ranije ove godine Kinezi su objavili da su uspjeli stvoriti spermije od matičnih stanica i poslije ih ‘sudariti’ s jajašcima. Rezultat je bio – zdravi miš.

Doktor Perry je istaknuo da bi kombinacija ta dva istraživanja mogla dovesti do toga da za oplodnju jednog dana više neće biti potreba niti jajašca, niti spermiji!
znanost.geek.hr/hia.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *